• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Край на споразумението за ядрените сили на САЩ и Русия

Край на споразумението за ядрените сили на САЩ и Русия

/КРОСС/ САЩ и Русия официално се оттеглиха от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие, предаде БТА. Договорът за ядрени сили със среден обсег (INF) е подписан от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов през 1987 г. Той забрани ракетите с обхват между 500 м - 5 500 км и беляза края на епохата на Студената война.

Руското външно министерство обяви края на Договора за ракетите със среден и малък обсег "по инициатива на САЩ", предадоха Франс прес и ТАСС. Очаква се и Вашингтон да обяви официално, че напуска споразумението от времето на Студената война.

"На 2 август 2019 г. по американска инициатива изтича валидността на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан на 8 септември 1987 г. във Вашингтон от СССР и САЩ", се казва в декларация на руското външно министерство.

По-рано тази година САЩ и НАТО обвиниха Русия в нарушаване на пакта, заради разработките й на нов тип крилати ракети, което Москва отрече, припомня Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

Американците заявиха, че разполагат с доказателства, че Русия е разположила редица ракети 9M729 - известни на НАТО като SSC-8.

През февруари президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от пакта, ако Русия не го спазва и определиха като краен срок 2 август.

Руският президент Владимир Путин прекрати собствените си задължения на страната си към договора малко след това. „Загубихме безценна спирачка за ядрената война", предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутереш.

"Това вероятно ще повиши, а не намали заплахата от балистични ракети", добави той и призова всички страни да "търсят споразумение за нов общ път за международен контрол на оръжията".

Анализаторите се опасяват, че разпадането на историческото споразумение може да доведе до нова надпревара с оръжия между САЩ, Русия и Китай.

"Сега, когато договорът приключи, ще видим разработването и разполагането на нови оръжия", каза Павел Фелгенхауер, руски военен анализатор, пред агенция AFP. "Русия вече е готова."

Миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред Би Би Си, че руските ракети - за които той каза, че са в "явно нарушение на договора" - са ядрено способни, мобилни, много трудно откриваеми и могат да стигнат до европейските градове за минути.

"Това е сериозно", добави той. "Договорът INF е крайъгълен камък в контрола на оръжията от десетилетия и сега ставаме свидетели на неговото прекратяване."

Той добави, че не е имало никакви признаци, че Русия ще спазва споразумението и че „трябва да сме подготвени за свят без договора INF и с повече руски ракети".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

КакъФ е смисъла от договор между две страни при положение , че и други страни не влизащи в този договор имат отношение към предметът на същия.

02.08.2019 13:28:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.