• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Световната банка заяви, че националните проекти стимулират икономическия растеж в Русия

Световната банка заяви, че националните проекти стимулират икономическия растеж в Русия

/КРОСС/ Националните проекти, включително по-специално инвестициите в инфраструктура, стимулират икономическия растеж в Русия след 2022 година. Такива прогнози се съдържат в публикувания в януари доклад на Световната банка (СБ) „Перспективи за развитието на световната икономика". Тази година документът се нарича „Ниски темпове на икономически растеж, политически проблеми".

"Очаква се в Русия националните проекти, включващи, inter alia, инвестиции в инфраструктура и човешки капитал, да стимулират растеж в период извън прогнозата", посочват авторите на доклада. Те дават своите оценки до 2022 г. включително.

Според експерти, през 2019 г. темпът на икономически растеж на Руската федерация възлиза на 1,2% (показателят не се е променил в сравнение с данните от юни). В същото време СБ влоши прогнозата си за юни за 2020 г. с 0,2 процентни пункта (п.п.) до 1,6%. През 2021 и 2022 г. темпът на растеж на БВП на Руската федерация ще бъде 1,8% (показателят не се е променил в сравнение с данните от юни). "В Русия по-ниско от очакваното ниво на инвестиции и търговия, съчетано с продължителни международни икономически санкции, забави икономиката до около 1,2%", се казва в доклада.
Въздействие върху региона

Докладът посочва забавяне на икономическия растеж в региона на Европа и Централна Азия „до най-ниското ниво от 2% за три години". "Това беше отражение на резкия спад на икономическата активност в Турция под влиянието на сериозни сътресения на финансовия пазар през 2018 г., както и в Руската федерация на фона на ниското търсене и намаляването на производството на петрол", заяви СБ.
Както авторите на доклада очакват, „темпът на икономически растеж в региона ще нарасне до 2,6% през 2020 г., при условие че цените на основните стоки се стабилизират, икономическият растеж в еврозоната и икономиката се възстановят в Турция (до 3%) и в Русия (до 1.6%). " "Страните от региона, които са износители на енергийни ресурси - Азербайджан, Казахстан и Русия, все още са уязвими от сериозни колебания в световните цени на суровините, особено ако това се случи на фона на нарастваща нестабилност", казват експертите.

В допълнение Световната банка подчертава, че "допълнителните санкции срещу Русия могат да окажат отрицателно въздействие върху ситуацията в региона, особено в онези страни, където вътрешното търсене зависи от паричните преводи (Централна Азия, Източна Европа, Южен Кавказ)".

Отговаряйки на въпросите на журналистите в сряда по време на телефонен брифинг, директорът на отдела за проучване на перспективите за икономическо развитие на СБ Айхан Косе включи Русия в списъка на осемте развиващи се страни, които „играят важна роля за развитието на глобалната икономика".

През октомври Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата за ръста на БВП на Русия през 2019 г. с 0,5 процентни пункта в сравнение с доклада от април - до 1,1%, а през 2020 г. - с 0,2 процентни пункта. до 1,9%. Докладът отбелязва, че ръстът на руската икономика е бил по-слаб от очакванията на МВФ за април, но той ще се възстанови през 2020 г.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.