• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Как да се накаже Русия? И за какво?

Как да се накаже Русия? И за какво?

/КРОСС/Това е горещият въпрос, над който се трудят тия дни политици и експерти в Европа и Америка, а заедно с тях и в България, и все още не могат да измислят най-ефикасните санкции. На мнозина се иска те да бъдат такива, че да принудят Русия да падне на колене, да се откаже от Крим и Севастопол, да поиска едва ли не прошка от Запада. Вещаят катастрофални последици: пълна и дълготрайна международна изолация, икономическа катастрофа, нова Студена война, нова надпревара във въоръжаването и какво ли не още.

Не за първи път сме свидетели на такава антируска истерия. Преди шест години, по време на петдневната война между Грузия и Русия, Западът изпадна в подобна ситуация. Може би ще е от полза да припомним някои от неговите заплахи от онова време. В списъка на евентуални заплахи на Вашингтон, огласени и по дипломатически канали, фигурираха: блокиране на членството на Русия в Световната търговска организация, изключване от Г-8, бойкот на Зимната олимпиада в Сочи през 2014 г., отказ от сътрудничество в ядрената енергетика за мирни цели, замразяване на сътрудничеството по усвояването на Космоса, създаване на някакъв енергетически "северноатлантически алианс", за да се съкрати зависимостта от руските ресурси. Към американския списък европейците прибавиха отсрочване на преговорите по договора Русия-Европейски съюз. Външният министър на Великобритания Дейвид Милибенд предложи да се съкратят покупките на руски петрол и газ, с което да се подкопае руският бюджет.
Шест години по-късно равносметката е:

нито една от набелязани санкции не сработи

Знаем как завърши тогава кризата.
Още тогава водещи американски експерти анализираха възможностите на Запада и на Русия "да се наказват" един друг и стигнаха до извода, че списъкът на потенциални западни санкции бледнее пред онова, с което Москва би могла да отговори. От техните анализи могат да се направят няколко извода. Първо, авторите на санкциите не си дават достатъчно сметка за нарасналата взаимозависимост между държавите в епохата на глобализацията, когато международните връзки са така разклонени, а икономическите интереси - така преплетени и толкова силни, че се отразяват и на други общи интереси и особено на интересите на сигурността. Второ, използването на такива инструменти в борбата с Русия поставя под заплаха световната икономика. Трето, такива санкции могат да се върнат като бумеранг срещу държавите, които ги прилагат. И четвърто, те не са в състояние да уязвят руската икономика и руската държава. Казано най-общо: предложенията са на хора, които живеят в ХХІ в., но мислят все още с категориите на ХХ в.
Пак по това време и по същия повод известният американски "съветолог", а по-късно и "кремъловед", Маршал Голдмън, доктор по философия, автор на книгата "Нефтодържава: Путин, власт и нова Русия", в интервю пред РИА "Новости" заяви, че най-важната промяна, която войната на Кавказ открои релефно, е, че светът днес се управлява от петрола и газа. Русия притежава в достатъчно количество и от двете и може да задоволява значителна част от потребностите на ЕС. Но онова, което върна руската мощ, е тръбопроводната система... Това е "най-мощното оръжие на Русия в преговорите със Запада... Нейните газопроводи могат да се използват напълно като инструмент за отстояване на политически интереси и за твърд отпор, ако й хвърлят предизвикателства... Сега, когато светът се управлява от петрола и газа, ние нищо не можем да противопоставим на Москва.

Лостовете за натиск са доста слаби

- да се изключи от Г-8, да не се допусне до СТО... Русия днес се намира на своя исторически пик - никога в миналото, нито по времето на царете, нито при генсеките страната не е била толкова мощна благодарение изключително на своите ресурси."
Още един много важен факт от този период заслужава да се припомни за опресняване на паметта. И политици, и експерти, да не говорим за журналистите, подеха в хор аргумента за нарушаване на международното право и на принципа за неприкосновеността на границите. Поводът бе признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от Русия. Използван бе казусът "Косово 1999 г." Западът представи този казус като "уникален случай", "случай от особен род", който не създава прецедент, не може да се прилага към други територии. Тогава в еуфорията на антируската кампания Владимир Путин в интервю пред американската телекомпания "Си Ен Ен" заяви: "Когато ние се опитвахме да спрем решението за Косово, никой не ни послуша. Ние казвахме, не правете това, почакайте. Вие ни поставяте в ужасно положение на Кавказ. Какво ще кажем на малките народи на Кавказ, защо в Косово може да се получи независимост, а защо тук не може? Вие ни поставяте в глупаво положение. Никой, освен нас, не говореше тогава за международното право. Сега всички си спомниха за него. Сега, защо ли, всички заговориха за международното право."
Днес референдумът в Крим и последвалите действия на Русия за присъединяване се използват пак като обвинение в "нарушение на международното право", в "едностранно променяне на границите". Този случай обаче е потвърждение, че Косово не беше "уникален случай" и че не Русия, а САЩ и техните съюзници в НАТО нарушиха международното право, прибягвайки до употреба на военна сила, при това без съгласието на Съвета за сигурност на ООН, срещу една суверенна държава. И само там ли? А Ирак? А частично и Либия, където СС на ООН даде мандат само за мерки с цел опазване на цивилното население. Това, което последва, едва ли може да се включи в графата "опазване" на това население. Уместна е забележката на в. "Гардиън": "Единствено Ангела Меркел разбира абсурдността Европейският съюз, Дейвид Камерън и Барак Обама да учат Путин на международно право." Още по-красноречив и убедителен е Михаил Горбачов, който на 17 март, ден след референдума на Крим, заяви: "Ако навремето Крим бе присъединен към Украйна по съветските закони... без да се иска мнението на народа, днес този народ е решил да поправи грешката. Това е достойно за поздравления, а не за санкции." Тези думи, по свидетелството на журналист от в. "Монд дипломатик", са подействали като

студен душ за Брюксел

където, съгласувано с Вашингтон, се подготвяли серия от санкции срещу Москва. (в. ДУМА, 3 април 2014 г.)
Посочените фактори за промяна в международната ситуация действат и днес. Тръбопроводната система - "най-силното оръжие на Русия в преговорите със Запада" - продължава да се разширява: в Европа - чрез действащия вече "Северен поток" и в проекция "Южен поток"; в Евразия - чрез тръбите към Китай и Япония, а в близка перспектива - с експлоатацията на новите находища на Сахалин, системата ще се разшири още повече. И в обратна посока ще потекат инвестиции към Москва, които ще запълнят вакуума от западни инвестиции (впрочем те пак ще се върнат след време по силата на икономическия интерес). Милиардерът Джордж Сорос съветва администрацията на САЩ да използва стратегията на Рейгън за разбиване на СССР - чрез понижаване цената на петрола, като пусне в продажба стратегическия си резерв и по този начин принуди Русия да продава петрола си под 100 долара. Но нали стратегическият резерв трябва да се попълва, защото е стратегически резерв? Докога САЩ ще издържат в това състезание? Русия вече е №1 по добив на петрол в света и открива нови находища. На борсите в последните дни петролът поскъпна.
Взаимозависимостта между държавите на глобално равнище не само не е намаляла, а е нараснала, и не само в икономическата сфера, а и по цялата верига на международните отношения. Затова наказателните мерки спрямо Русия засягат интересите на всички, които се ангажират с тях. Затова и ЕС не може да постигне "решителен и сплотен отговор" на руското действие.
Какво договориха досега САЩ и ЕС като наказание на Русия? Изготвиха списъци на украински и руски политически дейци, срещу които е наложена забрана за издаване на визи и замразяване на авоари. Американците спряха обслужването на плащанията на клиенти на руски банки. На борсите рублата се обезцени с около 12-13%. Форматът Г-8 бе обявен за мъртъв и изключиха Русия от групата, но с уговорката "докато продължава дипломатическото противопоставяне с Москва", което предполага, че тогава мъртвият може да възкръсне. Отмениха срещата на върха Русия-ЕС, насрочена за юни т.г. в Сочи. Москва отвърна: "Ние не сме се вкопчили в този формат и не виждаме голяма беда в това." Украйна побърза да изрази готовност да заеме мястото на Русия. Никой не споменава Г-20 и участието на Русия в нея. Досега 28-те все още не могат да се договорят за икономическите санкции. Вместо това се засилва говоренето за "огромни икономически последици за Москва от наказателните мерки на САЩ и ЕС". Обявява се готовност за нови санкции в сферата на енергетиката, банките и финансите и оръжейната търговия. И пак с уговорката "ако Русия продължава да ескалира ситуацията". Забележете: уговорките са многозначителни - те са отворени врати за връщане към нормализиране на ситуацията.
Официална Москва приема спокойно досегашните мерки и закани, въздържа се да обяви реципрочни действия, изчаква докъде ще стигнат разгневените й опоненти.
Неофициалните сведения в медиите показват, че списъкът с възможни руски ответни санкции ще има

не по-малко разрушителни последици за САЩ и Европа

Москва заплашва да не връща външния дълг, който е огромен, надхвърля 650 млрд. долара; да спре плащанията по всякакви кредити на американски банки; да не плаща изобщо дългове към чужденците. Руските компании "Роснефт" и "Газпром", чийто общ дълг е 90 млрд. долара, също могат да спрат плащанията. Русия е голям пазар за европейските производители. Ограничаването на руския внос ще доведе до други милиардни загуби.
Последиците от евентуалното приложение на санкциите от едната и другата страна изглеждат като опустошения след световна война. И всичко това за какво? На отговорните фактори в САЩ и в Европа е пределно ясно, че ситуацията с Крим е необратима. Абсурд е да се мисли, че Русия ще даде заден ход. Тогава защо трябва да се предприемат опустошителните санкции? За какво трябва да се наказва Русия? Оказва се, че трябва да й се даде урок. Русия си е позволила политика на свършените факти. Американците не могат да оставят това безнаказано. Русия няма право на такава политика. Това е позволено само на Америка.
Поведението на Америка в случая с Украйна, както и преди с Грузия, е показателен в още едно отношение. В глобален мащаб се утвърждава ново съотношение на силите. Настъпват промени в ролята на досегашните играчи на международната сцена. За Америка, доскорошен №1 в световната политика, е болезнено трудно да осъзнае и признае, че вече не е единствената водеща сила, че в света не всичко става, както тя иска. А това ще означава, че може да станем свидетели на конфликти, а и на войни, с които да покаже и докаже, че продължава да е всевластната и всемогъща Америка.
Да се върнем към уговорките. Заканите за санкции в последно време се свързват с условието "ако Русия продължава да ескалира..." На дипломатически език това означава, че няма да има санкции. Последните дипломатически демарши на Путин и Обама са в същата посока - започването на разговори между външните министри на двете страни по спорните въпроси значи търсене на решения чрез преговори, а не договаряне на санкции. На България няма да се наложи да участва в санкции срещу Русия. Присъединяването на Крим към Русия е приключен въпрос. Разбира се, антируската кампания ще продължава да се раздухва.   

Коментар на Любен Петров, бивш посланик; "Дума"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

КАК ЗА КАКВО !? ЗА ВСИЧКО - ТОВА Е ЕДНА ПРОКЪЛНАТА ТЕРИТОРИЯ, НАСЕЛЕНА С ДИВИ КОЛОНИЗАТОРСКИ ОРДИ, КОИТО НЕПРЕКЪСНАТО СА УБИВАЛИ, ДВИЖЕЙКИ СЕ ИЗ ПРОСТОРИТЕ НА СЕВЕРНИТЕ ШИРИНИ ! РУСИЯ Е ДЪРЖАВА БЕЗ ДОСТОЙНСТВА И МОРАЛ. ТЯ НЯМА НИКЪДЕ ПРИЯТЕЛИ, А КОЙТО СЕ Е ДОКОСНАЛ ДО НЕЯ - Е ИЗГОРЯЛ ИЛИ УМРЯЛ! ВСИЧКИ НИЕ СМЕ АКТУАЛЕН ПРИМЕР !!!

08.04.2014 12:49:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.