• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Русия чака Южна и Северна Корея във Владивосток

Русия чака Южна и Северна Корея във Владивосток

/КРОСС/ Дипломатически източник е разкрил пред руския вестник „Коммерсантъ“, че визитата на президента на Южна Корея Мун Дже-ин във Владивосток на Източния икономически форум (ИИФ, 11-13 септември) ще зависи в голяма степен от това дали севернокорейския лидер Ким Чен-ун ще се съгласи, съобщава Фокус.

Лидерите на Япония и Китай, Шиндзо Абе и Си Дзинпин, вече приеха поканите си. Ако лидерите на двете части на Корейския полуостров също решат да участват в ИИФ, Москва ще успее за първи път в историята да събере лидерите на всички основни страни в Североизточна Азия на една и съща маса. „Коммерсантъ“ е научил как ще бъде изменен дневният ред на срещата заради това.

Както потвърди дипломатическият източник в Москва, президентът на Южна Корея Мун Дже-ин е заинтересован от участие в ИИФ. Въпреки това, крайното решение все още не е взето и ще зависи в голямата си част от отговора на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Ако двамата лидери се съгласят да посетят едновременно Русия, за първи път в историята, на едно мероприятие ще се срещнат главите на Русия и всички четири големи страни в Североизточна Азия: Япония, Китай, Южна и Северна Корея.

Пръв за участие в мероприятието се съгласи министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Японският посланик в Москва Тойохиса Кодзуки обяви това през октомври 2017 година, месец след приключването на ИИФ-2017. На 19 юли тази година посланикът на Русия в Китай Андрей Денисов потвърди, че президентът Си Дзинпин е приел руската покана и „ще се превърне в основния гост на ИИФ-2018“.

Поканата на Ким Чен-ун на ИИФ в Владивосток беше ясна още в края на май. Покана за посещение на Русия и среща с руския президент Владимир Путин беше предадена на севернокорейския лидер от руския външен министър Сергей Лавров, който посети Пхенян на 31 май. На 5 юли, президентският съветник на Путин по външна политика, Юрий Ушаков, заяви че Ким все още не е откликнал на поканата, но сътрудниците на „Коммерсантъ“ в Москва са изразили висока степен на увереност, че визитата ще се проведе.

Към момента, лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун вече се е срещнал с всички лидери на държави, традиционно въвлечени в проблемите на Корейския полуостров (Китай, САЩ, Южна Корея), с изключение на лидерите на Русия и Япония. Това е празнина, според него, която Ким желае да запълни.

Присъствието на лидерите от четирите източноазиатски страни във Владивосток ще повиши рязко престижа на ИИФ, твърди Иван Зуенко, научен сътрудник към Центъра за азиатско-тихоокеански изследвания. „Разбира се, на първа подобна среща е малко вероятно да се постигнат каквито и да е реални двустранни споразумения. Но сама по себе си подобна среща може да помогне за постигането на конкретни резултати на по-късен етап, които да са на двустранна основа“, заяви той пред „Коммерсантъ“.

За тенденцията, че сигурността в Азия ще бъде ключова за Русия в предстоящата година, говори и фактът, че в Кремъл през тази година за пръв път се заговори сериозно за въпроса за посещението на Владимир Путин на Източноазиатската среща на върха през ноември в Сингапур.

Това събитие, което се провежда от 2005 година, е посветено на обсъждането на проблемите на сигурността в Азиатския регион и по принцип привлича лидерите на САЩ, Китай и Югоизточните азиатски държави. Руският президент никога не е участвал в тази среща на върха.

Въпреки факта, че финалното решение за пътуването до Сингапур не е прието, според източници на „Коммерсантъ“ в Москва, шансовете за визита на руския президент този път са много високи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.