• 17 Фев 2020 |
 •  USD / BGN 1.8039
 •  GBP / BGN 2.3505
 •  CHF / BGN 1.8380
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 1°C

Русия отваря отново програмите си за безплатно образование на българи

Русия отваря отново програмите си за безплатно образование на българи

/КРОСС/  Новата годишна програма за безплатно обучение в Русия беше представена днес на традиционната годишна информационна среща в Руския културно-информационен център в София. В нея взеха участие директорът на РКИЦ Олга Широкова, Роберт Шестаков - секретар в руското посолство, Константин Пеев - ръководител направление „Обществена дипломация" в РКИЦ, Наталия Киктенко - главен специалист - експерт на Россътрудничество в България.

Над 500 руски университети имат готовността да приемат български студенти и аспиранти. Програмата предлага бакалавърска степен, магистратура, специализация, аспирантура, докторантура, повишаване на квалификация, стаж по специалността.

Ежегодната годишна квота се определя от руското правителство и се разделя между повече от 160 държави. Тази година квотата за България е 225 студенти, които ще имат шанса да получат безплатно образование в Русия. Освен това университетите се грижат за битовото им устройване - осигурява се настаняване в общежитие, медицинско обслужванe, подпомагат ги в намирането на почасова работа. Студентите ще получават също и средна стипендия от 3000 рубли. Но всеки ВУЗ решава индивидуално как да поощрява и мотивира студентите-чужденци като отпуска допълнителни суми, обясни Роберт Шестаков - съветник в посолството на Русия у нас.

Ако кандидатът не говори руски език - това не е проблем, обясни Константин Пеев от РКИЦ. В програмата на обучение е предвидена една година, през която студентите ще изучават първо езика. Предимство при равни условия ще имат, разбира се, хората, които говорят добър руски език, беше обяснено още на срещата.
Здравното обслужване по време на следването се осигурява със застрахователна полица, която е около 140 лв.

Нужните пари за живот на месец за студент в Москва са приблизително 600-800 евро, като в провинцията е много по-евтино. Учебните заведения извън столицата по нищо не отстъпват на тези в Москва и в Санкт-Петербург, а студентът там може спокойно да изкара месеца с 300-400 евро.

Срокът за подаването на документите за кандидатства е 7 април. След като бъде приет, кандидатът получава учебна виза за една година , допълни Пеев. По време на срока на обучение визата се подновява от година за година.

При подаването на документите кандидатът може да впише от три до шест вуза, в зависимост от желанията си.
От 2017 г. насам процедурата по кандидатстване е максимално опростена, като всеки, желаещ да получи безплатно образование, трябва да подаде документи само и единствено електронно. Всички стъпки и документи са описани в детайла на сайта https://future-in-russia.com.

Приемът се осъществява по документи, като изключение правят творческите специалности - но дори там не се провежда изпит, а само неформално събеседване с представители на университета. Кандидат-студентите трябва да попълнят анкета в платформата, след което да предоставят диплома (или академична справка за последните 3 години от обучението), международен паспорт с поне 18 месеца валидност и две медицински свидетелства.

Много бъдещи студенти и родители се притесняват, че дипломата от Русия няма да бъде призната в ЕС. Според Първия секратар на руското посолство и завеждащ отдел „Образование" в мисията - Роберт Шестаков, в този план е в сила Лисабонската харта, която е подписана от България и Русия.
За България руските дипломи се признават с помощта на системата на Националния център за информация и документация (НАЦИД). „Дипломите, получени в Русия, се признават както в България, така и в другите страни на ЕС", споделя Роберт Шестаков.

"В момента в учебните заведения в Русия се обучават 4 766 000 студенти", допълни Константин Пеев от РКИЦ.
В Русия работят 896 висши учебни заведения. В 798 от тях се обучават студенти от целия свят. В учебните заведения в момента преподават 43 500 професора, 109700 доцента.
В рамките на тези 4.7 милиона студенти се обучават и 221 400 чуждестранни студенти от над 140 страни по целия свят.

България е включена в Програмата на правителството на Русия за безплатно обучение от 2013 година. Студентите нямат никакви финансови ангажименти към Русия след завършване на обучението си, подчерта Константин Пеев.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тук един пита дали имаме нещо в домовете си, произведено в Русия. Навремето имахме много, но от 30 години прекъснахме търговските си отношения! А Русия си произвежда всичко което й е необходимо.

Вчера в 11:02

Анонимен

Другарят Путин миналия месец постанови, всички - чиито три Д (Дети, Деньги, Дома) са извън Русия - да забравят за участие в политиката!!! Така че, въпросите ви в скоро време ще са безсмислени! И от списъка на последния от преди два часа - всичко без компютри - макар че не съм сигурен за компютрите.

13.02.2020 18:50:02

Анонимен

Имате ли нещо в дома си , което да е произведено в Русия? Печка, хладилник, телевизор, компютър, автомобил? Любящите Путин и Русия ще кажат: Ама има руска военна техника. Да, ама с руски танк и оръдие не се живее- не можем да ги имаме защото са оръжия.

13.02.2020 15:44:15

Анонимен

И аз да попитам: КЪДЕ са децата и внуците на другаря ПУТИН и и компания?

13.02.2020 15:19:55

Анонимен

Синът на другарката Корнелия Нинова къде се изучи къде работи? Просто питам. А който обича Путин повече от България- безплатен превоз и с влака право в Рассия.При родната Матушка на българските рубладжии. Дерзайте, другари! И повече не се връщайте! Евразия Ви зове!

13.02.2020 12:58:07

Анонимен

До долния Безмозъчен коментар,Ако детето ти има акъл да завърши в Русия трябва да си много горд.Ама няма тест с картинки и кубчета

12.02.2020 15:56:09

Анонимен

Ушанките и пари да дават да привличат нашите деца да учат в Евразия- няма да стане. А ако има някои заблудени, едно е сигурно: Ще бъдат със сигурност зарибявани за "прекрасния руски свят"- бъдещи Малиновци , които след време пак ще награждават за "особени услуги".

12.02.2020 15:12:33

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.