• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Акад. Георги Марков: Русия и Турция знаят как да пропагандират у нас

Акад. Георги Марков: Русия и Турция знаят как да пропагандират у нас

/КРОСС/ Академик Георги Марков, професор, доктор на историческите науки, пред "Труд"

- Акад. Марков, грешка ли беше създаването на парламентарна комисия за разследване на твърденията за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България?

- Тази комисия е излишна, защото има други органи на държавата, които знаят доколко влиянието на Русия и Турция преминава линията на закона. У нас има културно влияние чрез културни центрове. Има верско влияние, знаем че главното мюфтийство е на разноските на турската държава заедно с висш ислямски институт и религиозно училище. Не е необходимо да се прави парламентарна комисия.

- Какво би могло да последва от решението на такава комисия?

- Освен да излезе с декларация, не виждам каква работа би могла да свърши тази комисия. Още повече че депутатите ще се разделят на фили и на фоби и няма да се стигне до общо заключение. Известно е, че Русия и Турция знаят как да пропагандират и имат своите механизми и влияние - икономическо, политическо, верско, културно и вършат своята пропаганда. Известно е, че като се отиде в т.нар. смесени райони, телевизионните антени са обърнати към Турция, гледа се турска пропаганда. А по нашите телевизии в най-гледаното време дават турски сапунки, които са измама. Представя се животът на висшето общество, което е под 1% в Турция. Но това е заради европейския образ на Турция. Така че има турска пропаганда. Руската пропаганда пък има дълбоки исторически корени. Освен това българите сме свързани и верски с Русия. Колкото и някои колеги да се стараят да ни изкарват, че не сме славяни, а някакви други, но това е поредното политизиране на историята.

- Историята сочи, че Русия и Турция имат навика да воюват по 4-5 пъти на столетие. За 351 г. двете държави са се сблъсквали 12 пъти. Има ли опасност това да се случи за 13-и път?

- Тези руско-турски войни са борба за влияние на Балканите, в Кавказ, Близкия изток и Черноморието. Когато руската империя се е издигала, османската империя е залязвала. Това е съдбоносно не само за нас, българите, но и за всички балкански народи. Няма народ, който да се е освободил със собствени сили. Свързано е все с някаква война. Но след 1989 г., след разпадането на Съветския съюз в Анкара решиха, че Русия залязва и Турция се издига. В книгата на Давутоглу ясно е написано, че вече става дума за турско геополитическо пространство - Балкани, Кавказ, Близък изток, дори и Северна Африка. Управлението на Ердоган прекалено много си въобрази, че може да измести Русия от Балканите и Черноморието. Русия постепенно пък си възвръща статута на велика сила. Да свалиш предумишлено руски бомбардировач и да разстреляш пилота - това е удар в лицето й. Но явно в Анкара не познават руската история и народопсихология. Тук не става дума за долари. Доларите са американска психология... Трябва да четат Толстой и Достоевски. Особено политиците.

- Какво трябва да научат от Толстой и Достоевски политиците?

- Че руснакът колкото повече страда, толкова повече се извисява. Показаха го войните срещу Наполеон и срещу Хитлер. Не бива да се подценява руснакът, защото той има история зад гърба си. Има и култура. През 1997 г. на международна конференция в НДК дълго спорих с твърдението, че Русия не била европейска държава. Русия е европейска държава с европейска култура. След това империята се разширява в Азия. Да не забравяме, че Русия има Чайковски, Чехов и Менделеев...

- Новосъздадената партия на Лютви Местан крие ли рискове във външнополитически план?

- Една такава открита протурска партия няма бъдеще в България. Местан го мислех за по-умен като интелектуален тип политик. Но аз не виждам как ще успее. Може би разчита да получи влиянието на Анкара чрез изселниците. Но едва ли ще пробие структурата на ДПС в България.

- Как оценявате поведението на Доган?

- Доган има нюх към политиката и навреме спря Местан и опитите ДПС да се превърне в пета турска колона. Това е негова заслуга. Службите в Анкара подцениха влиянието на Доган. Опитаха да го изместят първо с Касим Дал, но не успяха. Доган все още има голямо влияние в структурите на ДПС и засега едва ли някой би могъл да го измести.

- Днес на територията на Сирия Анкара води войната срещу кюрдите, а Русия и САЩ подкрепят кюрдите срещу „Ислямска държава"? Това разминаване на интересите на натовски държави какви опасности крие?

- „Ислямска държава" беше създадена и с участието на Турция и тя продължава да я поддържа. САЩ залагат на кюрдите, защото са сила с бъдеще.

- Като член на НАТО Турция може ли да въвлече пакта във война срещу Русия?

- Това е много опасно. По-рано Съветският съюз имаше огромно влияние в Сирия, Египет, Ирак... Днес Русия е опряна до стената в Близкия изток. Но трябва много да се внимава, защото Путин има ядрено куфарче. Не може по този лекомислен начин да се играе в този конфликт в Сирия. Видя се, че не могат лесно да свалят Асад, защото той има влияние сред сирийците. Най-голямата грешка на САЩ е, че с диктаторите унищожават и светски държави. Оказа се, че е по-добре да има светски диктатори, отколкото ислямски главорези.

- Когато две империи като Турция и Русия се ритат, освен да кротуваме, можем ли да извлечем някакви дивиденти като това да привлечем руски туристи, както се опитва премиерът Борисов?

- По нашето крайбрежие има много руски имоти. Миналата година през август бях в Балчик на почивка и наблюдавах натовско учение. Военният ни министър се облякъл с униформа без пагони и наблюдава полигона в Шабла с бинокъл като маршал Жуков пред Берлин. Ама каква е тази военна психоза? Кой ще ни нападне? Ние сме в НАТО и не трябва да създаваме военна психоза, че видите ли руснаците идват. Пренавива се пружината.

- Вдругиден на 3 март ще отбележим 139 г. от руско-турската освободителна война. Какъв трябва да е прочита й в контекста на днешните отношения?

- Историята не бива да се политизира. Не можем да бъдем толкова цинични и да кажем, че не са загинали 200 хиляди офицери и войници от руската армия, а 67 500. Никоя чужда армия няма толкова гробове на българска земя. Поредната руско-турска война е възстановила българската държавност на европейската политическа карта. Няма как президентът на вечерната заря да честити 3 март, без да отбележи кой кого и от кого освобождава. Освободените трябва да бъдат признателни към освободителите. Ние сме не само освободен народ, но сме доказали, че сме достойни да бъдем свободни. Отчитаме приноса на нашите революционери, опълченци и Априлското въстание, което е предизвикало войната, но без руското оръжие нямаше да се появим на политическата карта. Османистите твърдят, че сме имали ниви и къщи и можехме да дочакаме разпадането на османската империя през Първата световна война. Но в историята няма „ако". Арменците какво дочакаха? Милион и половина загиват в арменския геноцид през 1915 г. Така че да не говорим 138 г. по-късно какво би могло да бъде. И да казваме, че под османска власт бяхме обединени, обаче освободени ни разпокъсаха в Берлин. Да, но вече се създава ядро на българската държавност, има Съединение, присъединихме Източна Румелия...

- Днес обаче не трябва ли и да сме по-внимателни?

- Да, защото има много чувствителни хора на тази тема. Понякога, като посещавам Москва, ми казват - стига с тази русофобия. Отговарям им - поляците и унгарците как са русофоби. А те... оставете ги, те имат право. На Балканите ние сме ви освободили. Сега скачат някои наши юнаци - „добре, че бяха опълченците да спечелят войната на Шипка, която щеше да бъде загубена от некадърните руски генерали". Ама говори ли се така? Това са приказки на закъснели стамболовисти.

- Нали не трябва ли да подценяваме приноса и на опълченците?

- Разбира се. Опълченците бяха в състава на руската армия... Русия има своите имперски цели, но те съвпадат с българските национални интереси. Факт е, че се разминават през Първата световна война, наесен ще отбележим 100 г. от войната за освобождението на Добруджа, там воюваме и с руснаци. Но това е друга история...

- Какъв е най-лошият сценарий, от който и българите сме застрашени?

- Да не стане като през лятото на 1914 г., когато от двустранен конфликт между Австро-Унгария и Сърбия заради убийството на австроунгарския престолонаследник в Сараево се разгоря световна война. Сега заради Сирия и конфликта между Русия и Турция има опасност от световен сблъсък. А най-страшното е, че има и ядрено оръжие. Затова трябва да се спре конфликтът в Сирия. Това е верижна реакция и много трябва да се внимава, защото големите войни започват от двустранни конфликти.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Ами ДА

ДС правеше същото, Анонимчоооооу... Лаладжии.

02.03.2016 15:03:47

Анонимен

Един от малкото останали истински и просветени патриоти. Не всички и всичко свързано с ДС непременно е лошо. Много често такива интелектуалци са работили за, а не против националната сигурност. Реагирайте така, когато вашите краварчета слухтят с АНС, подслушват телефоните ни, четат имейлите ни! Всичко се записва, съставят се профили - електронни досиета и се съхраняват дълго време в data-центровете изграждани от подразделенията на ЦРУ - Facebook, Google, Microsoft... Коментарите ви също са форма на пропаганда, платена, обучавана, мотивирана от външни, чужди на България сили. Но като цяло сте слаба работа, издишате много, тъй като ви липсва задълбочено образование, действате по инструкции, ако импровизирате бъркате и най-лошото не познавате народопсихологията на собствения си народ. Какво ли не правят някои за пари.

02.03.2016 00:39:28

Анонимен

ДС-пропагандистът "Роман" ги разбира тия работи с пропагандата - целия си "исторически" стаж се е изживявал като квартален пропагандист-доносник!

01.03.2016 23:53:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.