• 05 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.7990
  •  GBP / BGN 2.2997
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Съдът в Хага осъди Русия да плати 50 млрд. долара

Съдът в Хага осъди Русия да плати 50 млрд. долара

/КРОСС/ Бившите акционери на ЮКОС спечелиха съдебния процес, който продължи почти 10 години, пише в. „Комерсант".

Още на 18 юли Съдът в Хага взе решение за удовлетвори иска на Group Menatep Limited (GML), представляваща интересите на Леонид Невзлин, Владимир Дубов и др.
Съдът призна, че Русия е нарушила международната харта от 1991 г., в която има обвързващи клаузи, засягащи инвестициите в енергийния сектор.
Съдът на практика признава, че Русия е експроприировала активите на ЮКОС. GML оценява своите загуби в размер на 114 млрд. долара, но съдът й присъди 50,02 млрд. долара.

Делото продължи почти 10 години и засяга един от най-големите търговски искове срещу Русия. Той бе заведен от кипърски поделения на регистрираната в Гибралтар група "Менатеп", чрез която Михаил Ходокросвски контролираше петролния гигант и беше навремето най-богатият човек в страната. Днес групата е холдингова компания по името Group Menatep Limited (GML), но Ходорковски, амнистиран след 10 години престой в затвора, не е акционер в нея и не е страна по делото в Хага.

Руската страна настоява, че решението, заемащо около 500 страници, е неоснователно, тъй като Енергийната харта е подписана от премиера Виктор Черномирдин през 1994г., но тя така и не е ратифицирана от парламента в Москва и е действал само частично, т.е. в онези текстове, които не противоречат на Конституцията и руските закони. Освен това според адвокатите на Русия съдът в Хага няма компетенции да разглежда подобно дело и случаят ЮКОС може да се урежда единствено в руската правораздавателна система.

През 2009г. обаче тези аргументи бяха отхвърлени и според "Комерсант" в присъдата пише, че макар да приема, че ЮЮКОС се е опитала да скрие доходи чрез подставени структури в руската автономна република Мордовия, исканите от държавата сума "са представлявали пълномащабна атака срещу ЮКОС и нейните собственици с цел да бъде докарана компанията до банкрут".

Руската страна твърди, че съдът не е взел предвид факта, че данъчни спорове се решават в трите страни, където са регистрирани засегнатите в делото компании - Русия, Кипър и Великобритания.
Експертите се убедени, че Русия въпреки всичко ще се опита да обжалва решението на съда. Групата на GML е готова да настоява за въстановяване на полагаемите й средства принудително.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ПРАВИЛНО, ЦИТАДЕЛАТА на ЛИЛИПУТИН ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАВРЯНА в МИША ДУПКА, СТИГА С ТОВА ИЗНУДВАНЕ и БЕЗЦЕРЕМОННИ ГРАБЕЖИ !

28.07.2014 13:27:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.