• 06 Дек 2019 |
 •  USD / BGN 1.7630
 •  GBP / BGN 2.3154
 •  CHF / BGN 1.7839
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 5°C

Русия отваря алтернативни офшорни зони?

Русия отваря алтернативни офшорни зони?

/КРОСС/ Далечният изток и районът на Калининград ще се конкурират с юрисдикциите на екзотични места, за да привличат международни инвеститори.

По най-западните брегове на Русия - на остров Октомврийски, в Калининградска област и на остров Руски в Далечния изток - скоро ще се появят неочаквани конкуренти на популярни офшорни зони като Кипър и Каймановите острови. Според официални лица те ще започнат да работят още през септември или октомври.
Защо точно там?

Местоположението на тези "специални административни райони (САР)" не е случайно. Първо, и двата острова имат дейно участие във важни събития през последните шест години: през 2012 г. на остров Руски се проведе срещата на върха на Организацията за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), а Октомврийски беше домакин на четири мача от Световното по футбол тази година.

На второ място, тези места са съобразени с нуждите на точно определена група потенциални инвеститори, отбелязва Роман Блинов, който ръководи отдела за анализи в Международния финансов център в Москва. "Офшорната зона на остров Руски цели да привлече нашите съседи от Азия, а зоната на Октомврийски се надява да посрещне европейски бизнесмени и инвеститори", обясни експертът.
Какви фирми могат да се регистрират?

Новите офшорни зони първоначално са замислени като начин, по който руските фондове в чужбина, особено застрашените от санкции, да могат да се завърнат в родината си. За момента в специалните административни райони могат да се установят единствено юридически лица, регистрирани в чужбина, включително и чуждестранни компании.

Фирмите, регистрирани в Русия, също ще имат възможност за регистрация в новите офшорни зони в бъдеще, но не и в момента. Властите се боят от масов наплив на местни компании.

Специалните административни райони няма да приемат банки, некредитни финансови институции и разплащателни оператори. Там добре дошли ще бъдат единствено фирми, първоначално регистрирани или учредени в страна-членка на Работната група за финансово действие (срещу изпирането на пари) (FATF) или Moneyval (Комисията от експерти по оценка на мерките срещу прането на пари и финансовия тероризъм) към Съвета на Европа. До регистрация ще бъдат допускани само компании, създадени преди 1 януари 2018 година.

Освен това от тях ще се изисква да инвестират 50 млн. рубли ($784 815) в Русия през първите шест месеца след регистрацията.
Какви ползи ще получат фирмите?

Като във всяка офшорна зона фирмите, регистрирани в новите специални административни райони в Русия, ще могат да се възползват от благоприятни данъчни ставки (0% върху дивидентите и 5% върху продажбите на активи) и да се регистрират бързо, с минимални разходи и напълно защитени права и задължения.

Властите направиха и поправки в Кодекса на търговското мореплаване, с които плавателните съдове, собственост на чуждестранни граждани и юридически лица, ще могат да се регистрират в Руския регистър на плавателните съдове и да плават под руски флаг.

От друга страна руските власти решиха да не разрешават на фирмите да прехвърлят пари от офшорните зони в чуждестранни банкови сметки. Както писа "Комерсант", Централната банка е силно против тази мярка, тъй като тя противоречи на целите за репатриране на капитала.
Какво печели Русия?
Според експертите повечето руски фондове са базирани в чужбина, така че новите офшорни зони ще им помогнат да репатрират свои активи от рискови райони (като Запада) към Русия.

Много компании вече изпитват проблеми поради санкциите и е възможно в бъдещето те да пострадат още по-сериозно. Офшорните зони могат да им предложат спасение от тази ситуация, смята Наталия Кузнецова, вицепрезидент на корпоративния и правен отдел в O2 Consulting.

"Русия няма да получи данъчни приходи от тези активи, но ще получи средства за развитие през следващите две или три години", допълва Денис Друшляк, анализатор от Консултанския център в Мичълдийн. "Разбира се, за момента тези зони се създават с цел репатриране на родните фондове, но промените в Европа и Азия, както и икономическият растеж на Русия, ще привлекат известен брой чуждестранни инвеститори".

И все пак руските офшорни зони няма да отговорят на очакванията на чуждите фирми, които предпочитат да се преместят там, за да запазят бизнес информацията си в тайна.

"Русия от няколко години е член на международната конвенция за обмен на информация", посочва Кузнецова, като подчертава, че банките ще продължат да пазят цялата нужна информация и ще е трудно да се избегне известно ниво на разкриване на данни.

Иван Капустянски, който е главен анализатор в онлайн брокера Forex Optimum, смята, че има шанс тези офшорни зони да успеят.

"Ако властите не се дискредитират, като не отговорят на доверието на бизнеса, проектът има шанс да постигне целите си и да се превърне в катализатор на икономически растеж в Русия", казва той.

Източник: https://bg.rbth.com

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.