• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Представят руски учебни и художествени книги на 9 и 10 септември в София

Представят руски учебни и художествени книги на 9 и 10 септември в София

/КРОСС/ На 9 и 10 септември в София на адрес: ул.„Шипка" 34 ще се състоят информационно-презентационни мероприятия за популяризация в чуждите страни на руски издания, учебници и учебни пособия, научно-популярни книги и списания по руски език, литература, култура, история на Русия, както и на художествена литература от руски автори.

По време на мероприятията в постоянно действащ режим ще бъдат организирани срещи с авторите на учебници и учебни пособия и авторите на произведения от съвременната руска литература, ще бъдат проведени семинари и майсторски класове по използване на учебната литература в образователния процес, предвидена е и презентация на учебници и учебни пособия, научно-популярни книги и списания за руски език, литература, култура, история на Русия, както и на художествена литература от руски автори. Планирани са тематични кръгли маси, интересни лекции, презентации на нови издания, автограф-сесии с руски писатели.

По време на експозицията участниците ще могат да се запознаят с книгите от водещи руски издателства, сред които такива издателства като "Наука", "Просвещение", "Русский язык. Курсы", "Златоуст", "Бином" и други. Детската литература ще представят издателствата "КомпасГид", "БИНОМ ДЕТСТВА". Учебна литература и учебни пособия ще презентират издателствата: "БИНОМ: Лаборатория знаний", "Русский язык. Курсы", "Вита - Пресс", "Русское слово - учебник".

Кой ще се изкаже?

Елена Восторгова, директор на Центъра за проектно творчество "СТАРТ-ПРО" в Института за непрекъснато образование на МГПУ (Московския градски педагогически университет), кандидат на педагогическите науки, доцент. Автор на буквар и учебници по руски език (1-4 клас), включени във Федералния списък на учебниците, на 5 електронни приложения към тях и 5 електронни форми на учебници (издателство БИНОМ
"Лаборатория знаний").

Алексей Воронцов, генерален директор на Открития институт "Развиващо образование", председател на управителния съвет на Асоциацията на специалистите по развиващо обучение "МАРО", доцент в Дирекцията за образователни програми в ГАОУ ВО МГПУ (Държавно автономно образователно заведение за висше образование на град Москва "Московски градски педагогически университет"), кандидат на педагогическите науки. Автор на множество учебници за началното и основното училище, на статии и други публикации (издателство "БИНОМ").

Светлана Ремизова, генерален директор на издателство "Русский язык. Курсы", кандидат на филологическите науки. Сфера на професионалните й интереси - издаване на съвременни учебни пособия по руски език.

Наталия Митряева, заместник-директор на Държавно бюджетно образователно заведение Училище №1392, гр. Москва, учител по руски език и литература, почетен работник в общото образование. Лауреат на конкурса "Учител на годината", победител в общоруски и регионални конкурси.

Наталия Шадрина, мениджър по регионални проекти в Автономна организация с нестопанска цел "Център за изследвания в областта на образователната политика "ЕВРИКА", сфера на професионалните й интереси - обучението по руски език в полилингвална среда. Автор на множество публикации, съавтор на полилингвалната предучилищна образователна програма "Еврика".

Юлия Кузнецова, писател, преводач, редактор на интернет-списанието "Жёлтая гусеница", една от авторките на списанието за детска литература "Переплёт". Юлия пише както приказки за деца, така и криминални романи, приключенски и психологически повести, разкази за деца и юноши. Книгите й са преведени на унгарски и немски език. Премии: "Заветная мечта" (2009 г.) /Малка премия/ 1 място/ Повестта "Выдуманный жучок" („Измисленото бръмбарче"), премията „В.П. Крапивин" 2011 г. /2 място/ - повестта "Помощница ангела" („Помощничката на ангела"), премия "Книгуру" (2012-2013гг.) / Номинация "Художествена литература/ 2 място/ - повестта "Где папа?" („Къде е татко?").

Ирина Зартайская, детски писател, лауреат на премията на списание "Зинзивер" в номинацията "Проза". Лирическата повест "Все бабушки умеют летать" („Всички баби могат да летят") влезе в шорт-листата на международния конкурс "Литературна Виена" и Първия всеруски литературен конкурс "Желтая гусеница: полеты во сне и наяву" („Жълтата гъсеница - полети наяве и насън"), тя получи и специалната награда на издателство "Самокат". Разказът "Я слышу" („Чувам") влезе в шорт-листата на международния конкурс "Литературна Виена". Победител от Всеруския конкурс "Новые имена. Премьера книги" („Нови имена. Премиера на книга") в номинацията "Автор на най-добра повест" за повестта "Принцесса Ниточка" („Принцеса Кончé"). Финалист на премията "Нравится детям Ленинградской области" („Харесано от децата в Ленинградска област") за книгата "Я слышу" („Чувам"). Победител в конкурса "Нови имена" на Международния съюз на писателите „Св. св. Кирил и Методий" в номинацията "За децата" (2018)

Олга Громова, писател, експерт в Националната фондация за подготовка на кадри за училищните библиотеки, член на Международната асоциация на училищните библиотеки. През 2014 г. е удостоена с премията „В. П. Крапивин" ("Сахарный ребёнок. История девочки из прошлого века, рассказанная Стеллой Нудольской" („Захарното дете. Историята на едно момиченце от миналия век, разказана от Стела Нудолска")).

Програмата за провеждане на информационно-презентационните мероприятия осигурява възможността за активна проектно-експертна дейност на участниците и включва организирането на експозиции с руска литература, в това число по време на участието в международни книжни изложби, организирани в страните, където се провеждат мероприятията, и на придружаваща делова програма:
- три срещи с авторите на учебници и учебни пособия и авторите на произведения от съвременната руска литература;
- семинари и майсторски класове по използването на учебната литература в образователния процес;
- онлайн-мероприятия (с използване на интернет-мрежата), паралелни офлайн мероприятия (без използване на интернет-мрежата) с презентация на книги, учебници и учебно-методически пособия в онлайн-формат.
Експозицията на руските издания ще включва над 500 книги, учебници, учебно-методически пособия, научно-популярни книги и списания за руски език, литература, култура, история на Русия, художествена литература от руски автори.

На мероприятието са поканени чуждестранни ученици и преподаватели в организации, осъществяващи образователна дейност по основните и допълнителните общообразователни програми напълно или частично на руски език (руски училища), сънародници, живеещи в чужбина, преводачи, представители на медиите и заинтересувани чуждестранни граждани, в това число слушатели от курсовете по руски език към представителствата на Россотрудничество.

Цели се подкрепа и популяризация на руския език и образование на руски език в училищата в чуждите страни благодарение на масовото използване на учебници, учебни пособия, научно-популярни книги и списания, художествена литература от руски автори и достъп до електронните библиотеки на руските литературни издания и ресурси по руски език, литература, култура, история на Русия.

Задачи на мероприятията:
а) предоставяне на руските училища в чужбина на достъп до руските образователни технологии, методи за обучение и възпитание;
б) презентация на съвременни учебно-методически комплекси в съответствие с федералните държавни образователни стандарти за предучилищно и общо образование и с оглед на съответните образователни програми;
в) организиране на използването на руски цифрови образователни ресурси;
г) съдействие в разработката на международни общообразователни програми с използването на полилингвалния подход на националните езици, включително и на руски. Предполаган брой на участниците - 200 души.

Организатори на мероприятието са: Федералната агенция по въпросите на Общността на независимите държави, сънародниците, живеещи в чужбина, и по международно хуманитарно сътрудничество (Россотрудничество) http://rs.gov.ru и Автономната организация с нестопанска цел за допълнително професионално образование "Институт по проблемите на образователната политика "Еврика", e-mail: eureka@eurekanet.ru, сайт: www.eurekanet.ru, http://books.proeureka.ru/
Наталия Шадрина, координатор на проекта +7 (916) 791 36 66
E-mail: natamaxima@gmail.com

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.