• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

И от София Холандия ни скастри за Шенген - подкрепя България, но има още работа

И от София Холандия ни скастри за Шенген - подкрепя България, но има още работа

/КРОСС/ Министър-председателят на кралство Нидерландия Марк Рюте пристигна в София за среща с българския си колега Бойко Борисов тази вечер.

Двамата проведоха разговор на четири очи, на който предварителните очаквания бяха, че основната тема ще е евентуалното приемане на България в Шенгенското пространство, срещу което Холандия и Рюте са най-големите противници в Европейския съюз.

Очаквано или не, след края на срещата обаче се оказа, че холандската страна не е срещу влизането на България в Шенген, но все пак очевидно все още има своите резерви.

„Обсъдихме българското очакване и цел за присъединяване към Шенген. Подкрепяме България напълно да се присъедини към Шенген. Искаме да похвалим усилията по отношение на прилагането на необходимите политики и промени, за да се реализира това. Но работата още не е свършена", обяви Марк Рюте, цитиран от „Фокус".

„Поздравявам Бойко Борисов за изключителното лидерство, че води България към повече просперитет. България е една от най-бързо растящите икономики в ЕС и това е нещо, което успявате да поддържате", посочи Марк Рюте и допълни, че България е ключов играч в региона.

„Изключително важна е ролята на България по отношение на бъдещето на Европа", заяви холандският премиер.

„Доволен съм, че България ще обърне внимание на въпроса и активно действа по отношение на позиция за миграционната политика на ЕС", изтъкна той.

„Всички трябва да постигнем добър баланс по отношение на солидарността, всеки да играе ролята си по отношение на търсещите убежище. Трябва да обърнем внимание на корена на проблемите, както е казвал много пъти Бойко Борисов", каза още Марк Рюте.

И противно на всеобщото мнение, че България е изпълнила критериите за влизане в Шенген, но още не е напълно готова за влизане в Еврозоната, точно на обратната позиция се оказа, че е холандският премиер.

„Всички критерии са изпълнени за Еврозоната, поздравявам правителството за постигнатия напредък и успехи в това отношение. Както каза Жан-Клод Юнкер- има още мъничко какво да се направи, убеден съм, че съвсем скоро България ще постигне и това", заяви Рюте.

„Искам да подчертая и големите постижения на България по отношение на външния дълг и икономическия растеж, и по отношение на останалите важни критерии, които са задължителни за пълноправно членство в Еврозоната. В това отношение България съвсем ясно върви в правилната посока", посочи Марк Рюте.

„По отношение на единния вътрешен пазар очаквам да си сътрудничим успешно с България", допълни холандецът.

От своя страна Бойко Борисов наблегна в изказването си на икономическите взаимоотношения между двете страни.

„Холандия е най-големият инвеститор в България и то за над 7,1 млрд. евро. Това са над 14 млрд. лева инвестиции. Това означава, че имаме пълното доверие на холандските инвеститори и холандския бизнес в България. Нашето приятелство изисква да имаме още повече доверие и повече инвестиции да дойдат в България", заяви българският премиер.

„Доста поговорихме за Западните Балкани, за свързаността и инфраструктурата", посочи Бойко Борисов и допълни, че днес ЕК е дала по-ясен знак на Балканите.

„Холандия е от най-мощните икономики в света, защото са много предпазливи, внимателни. Всяко евро се наблюдава къде отива и затова са такава успешна държава", обясни премиерът.

„Ние показваме същата дисциплина в много сфери. Надявам се за Еврозоната и Шенген. Безспорно външната граница вече не е проблем, всички знаят, че я пазим изключително добре", каза още Бойко Борисов.

Той изтъкна, че българското председателство на Съвета на ЕС е започнало много успешно.

„Факт е и Марк Рюте го каза, че за 1 месец, особено след съветите по вътрешни работи и правосъдие, се счита, че България има много успешно Председателство за този месец. Надявам се така да продължим така и другите месеци. Да изпратим към холандския парламент само позитивни сигнали, за да можем и в сложната коалиция, която има в Холандия, да убедим всички, че на Изток има дисциплинирана държава. Спазваща финансовите правила, с икономически растеж, пазейки добре Шенгенската граница. Държава, която спазва върховенството на закона и може да е за пример за стабилност, да генерира такава и в целия регион", заяви Бойко Борисов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

AAAAХАХАХАХАХАХАХАХА

07.02.2018 10:06:10

Анонимен

Демек холандецът е казал, че сме готови за Еврозоната, което на мен ми е през муя, и не сме готови за Шенген, което ме засяга. Бойко-тиквовата външна политика е "Напънала се планината и родила мишка"

07.02.2018 00:41:50

Анонимен

Този господин сериозно реши да ни поучава, не се усети колко е смешен с неговия жалък Шенген. ББ му се изкеври, като му повтори евроклишетата.

06.02.2018 23:54:28

Анонимен

ААААХАХАХАХАХАХАХАХАА.

06.02.2018 22:33:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.