• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Как хората създадоха пустинята Сахара

Как хората създадоха пустинята Сахара

/КРОСС/Пустинята Сахара днес е известна като огромно сухо място, без растителност с унищожителни температури и малко валежи. Само преди няколко хиляди години обаче на мястото на пясъка е имало треви и езера.

Един археолог днес смята, че хората са предизвикали драматичната трансформация на тази земя в пустиня, като според него земеделските производители са задействали верига от събития, които са довели района до сегашното му безлюдно и безплодно състояние, пише „Дейли Мейл" (Daily Mail).

Тучните зелени пасища на Сахара започнали да съхнат горе-долу по същото време, когато хората се преместили в района и донесли селското стопанство със себе си - преди около 8 хил. години.

В рамките само на 1000 години тя се е превърнала в сухата пустиня, която познаваме днес. Д-р Дейвид Райт от Националния университет в Сеул твърди, че земеделците са предизвикали тази промяна.

Неговите изследвания показват, че когато човешките общности се разпръснали в региона, те променили пейзажа, за да могат да отглеждат култури и животни.

Фермерите експлоатирали почвата с най-различни култури, които донесли със себе си, а животните им изяждали растителността в Сахара и оголвали земята.

Когато слънчевата светлина се отразявала в откритата почва, това затопляло сахарския въздух. Все повече фермери се премествали в региона, растителността намалявала, а въздухът се затоплял все повече.

Това намалило количеството на валежите и създало метеорологични условия, които спомогнали за изчезването на растителността. В крайна сметка валежите почти напълно престанали, което убило почти целия растителен свят на Сахара и оставил само няколко пустинни растения.

Пустинята Сахара крие доказателства за древни реки и следи от растения и животни дълбоко под пясъците си. Тя е била зелена по време на „африканския влажен период", през който Западна Африка била много по-влажно място отколкото е днес, благодарение на серия от мусони.

Африка е преминавала през такива влажни периоди няколко пъти през последните 9 млн. години. Най-скорошният е от преди 16 хил. до 6 хил. години. Някои актуални теории предполагат „потрепване" в орбиталната ос на земята, което се случва веднъж на 20 хил. години е сложило край на влажния период.

Д-р Райт обаче не е убеден: „В Източна Азия има отдавна установени теории за това как неолитни популации са променили пейзажа толкова сериозно, че мусоните спряха да проникват навътре във вътрешността на континента".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Там, където се заселят муслимани, рано или късно става пустиня.

18.03.2017 14:11:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.