• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Кабинета отпусна 25 млн. лв. за физкултурни салони в 50 училища

Кабинета отпусна 25 млн. лв. за физкултурни салони в 50 училища

/КРОСС/ Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2020 г., съобщи пресслужбата на кабинета.

Средствата в размер до 25 000 000 лв. ще бъдат предназначени за изграждане и оборудване на физкултурни салони в българските училища с цел създаване на съвременна и подходяща база, позволяваща практикуването на широк кръг от спортове. Училищата, в които ще бъдат изградени и оборудвани физкултурни салони, ще бъдат определени в списък, утвърден от министъра на образованието и науката.Пред журналисти в МС министър Красен Кралев каза, че Министерството на образованието е предоставило списък с 50 държавни и общински училища, които са с най-голям брой ученици и имат условия и терен за изграждане на физкултурни салони. Той уточни, че става дума за съоръжения с размер на игралното поле от 500 до 700 квадратни метра, а размерът на административната част ще бъде от 150 до 220 квадратни метра, което означава, че ще бъдат направени от две до четири съблекални.

Прогнозната цена на всяко едно съоръжение е максимум до 1 млн. лева с включено пълно оборудване и климатизация. Министърът каза, че се надява първите физкултурни салони да са готови в рамките на 12 месеца и допълни, че разчита следващата година програма да бъде продължена. Той информира, че обществената поръчка по проекта ще бъде обявена от ведомството, като има готов типов проект, който ще бъде детайлизиран според размерите на физкултурните салони и ще бъде съгласуван с общините, като целта е изпълнителите да получат готови проекти, с които веднага да започнат изпълнението на обектите.Чрез изграждането и оборудването на физкултурни салони ще бъде създадена модерна спортна база в училищата и ще се популяризира физическото възпитание и спорта като част от учебния процес. По този начин ще бъдат подпомогнати дейностите, насочени към понижаване на дела на преждевременно напусналите образователната система.

По този начин ще бъдат подкрепени превенцията и намаляването на тютюнопушенето сред младите хора, употребата на алкохол и наркотици, както и е условие за преодоляване на неблагоприятните тенденции в здравословното състояние на подрастващите, последица от недостатъчната двигателна активност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.