• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

За една година роботите са заменили хората в 12% от британските компании

За една година роботите са заменили хората в 12% от британските компании

/КРОСС/ Мнозинството британски работници не вярват, че ще бъдат заменени от роботи, но това вече се случва - и все по-активно. Това се доказва от проучването на Pod Group. Експертите насочват вниманието към катастрофалната неподготвеност на обществото да приеме предстоящите промени.

Pod Group интервюира 2 000 служители за условията им на работа през последните 12 месеца, а след това анализира мненията за опасностите, свързани с автоматизацията през следващите 15 години.

12% от респондентите са заявили, че през последната година техният работодател се е отказал от услугите на някои служители, като ги е заменил с робот или софтуерно решение.

Най-активно процесите на автоматизация протичат в Уелс - там ефектите от нея са засегнали 14% от анкетираните. Най-безопасно място за работниците в Обединеното кралство се оказва Северна Ирландия, където само 7% от служителите са се оплакали, че са били принудени да напуснат работа заради роботите.

Въпреки тези данни обаче, засега само 20% от хората се страхуват да загубят работата си поради автоматизация в обозримо бъдеще - през следващите 15 години. В същото време, в Уелс обезпокоените са най-малко - само 16%.

Ръководителят на Pod Group и организатор на изследването Чарлз Тауърс-Кларк посочва, че нито работниците, нито работодателите са подготвени за последиците от Четвъртата индустриална революция. „Разбира се, не трябва да се страхуваме от изкуствения интелект до такава степен, че изобщо да спрем развитието на технологиите. Но малко страх [за собственото работно място] няма да навреди, защото би ни подтикнал да развием качества, които са недостъпни за ИИ, като по този начин създадем възможности за хармонично сътрудничество между хората и машините. Сега хората със собствените си очи виждат как алгоритмите ги заместват, но крият главите си в пясъка. A изкуственият интелект, междувременно, набъбва като замесен с мая".

Неотдавнашно проучване на Microsoft показа, че сред ръководителите на компании осведомеността за опасностите от ИИ е много по-висока. 40% от тях признават, че бизнесът им няма да оцелее в новите условия. При това не до 15 години, както е в анкетата на Pod, а само до 5.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.