• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Ген. М. Михов: Инцидентът с руския самолет разколебава възможността за създаването на коалиция срещу ИД

Ген. М. Михов: Инцидентът с руския самолет разколебава възможността за създаването на коалиция срещу ИД

/КРОСС/ „Случаят със сваления от Турция руски самолет има широк международен отзвук. Според мен той цели да разколебае Русия по отношение на военните действия това, които е предприела на територията на Сирия, но мисля, че такова нещо няма да се случи. Свидетели сме на геополитически промени с много сериозни измерения", заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов в интервю за БНТ. По-сериозна позиция по отношение на случващото се в Сирия трябва да излъчи и ООН, посочи Михов.

„Къде са Сините каски на ООН, които трябва да утвърдят спокойствието в региона и да тушират гражданската война и тогава да решаваме въпроса? Инцидентът с руския самолет разколебава създаването на една по-мощна коалиция за неутрализирането на „Ислямска държава", посочи той.

Според ген. Михов България не бива да взема категорична позиция по отношение на сваления от Турция руски боен самолет. По думите му инцидентът трябва да се разследва от международна комисия, тъй като около него има редица неясноти, спорни моменти и обстоятелства. „Нещата трябва да бъдат разследвани от международна комисия, която да изясни не толкова двустранните отношения, а процедурите, които НАТО е утвърдила. Ако командата на турските пилоти е вървяла по някакъв УКВ-канал към руските летци, това не означава, че те са го слушали. Когато от страна на предупредения самолет няма реакция, единият от изтребителите трябва да мине пред този фронтови бомбардировач и да го принуди да завие, да последва неговата команда. Другият изтребител през това време, разбира се, е на спусъка, ако командата не бъде изпълнена. Според мен в случая е действано без предупреждение, което е нелогично между две съседни страни. Второ, има предварителна нагласа на турските пилоти, на турските военни, да действат след предупрежденията миналия месец срещу Русия. По-скоро това и липсата на координация са съвпаднали по време. Аз считам, че руските пилоти са били на бойния си канал, когато са изпълнявали задача и са чакали или са докладвали на своите командни пунктове какво са свършили, образно казано. Дори да има предупреждение по канал, това не е достатъчно по процедурите. Изтребителят, на който не може да съперничат по скорост, трябва да мине отпред, да му даде международно известните команди и да го принуди да завие и да последва полета към турско летище, а следващият изтребител да бъде в готовност за действие при неизпълнение на командата. Има две опции: некоординираност и предварителна нагласа. След като министър-председателят Давутоглу каза, малко със закъснение, че е дал разрешение за свалянето на руския фронтови бомбардировач, тогава такава би следвало да е процедурата. Но тя изисква много, много повече време. За това се искат минути - не секунди, доста време. Това трябва да стане и с разрешение на НАТО. Не знаем дали тези процедури са били спазени. Още веднъж казвам, трябва да се направи международно разследване, което ще бъде поучително за целият свят".

Встрани от темата, ген. Михов, коментира и предстоящия дебат и гласуване по предложението Полша да обслужва технически българските самолети: „Моето предчувствие е, че ратификацията най-вероятно ще мине, но трябва ли да има изобщо ратификация? Договорът не е над 50 милиона, договорът не означава дълга протяжност за логистична подкрепа. В крайна сметка, ратификация не се предвижда от полска, а само от българска страна. Нашето притеснение е, че тази ратификация е доста пресилена и размива отговорностите по отношение на това, дали този проблем ще бъде разрешен дългосрочно. Аз, като бивш командващ на ВВС и като човек, прочел споразумението, считам, че то няма да реши проблема на бойната ни авиация".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.