• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Хвалените от Тръмп самолетоносачи се оказаха уязвими

Хвалените от Тръмп самолетоносачи се оказаха уязвими

/КРОСС/ Американските самолетоносачи, хвалени от президента на САЩ Доналд Тръмп, са уязвими при атаки, пише Ройтерс в специален репортаж.

Миналата седмица Тръмп специално избра палубата на най-новия самолетоносач на САЩ "Джералд Форд" (струва 13 милиарда долара), за да обяви планове на Вашингтон за увеличаване на парите за отбрана.

Тръмп обеща най-новото поколение самолетоносачи клас "Форд" - най-скъпите кораби в историята на страната - да се превърнат в ядрото на американската военна мощ.

Скоро ще имаме повече, каза държавният глава пред ентусиазираните моряци, подчертавайки, че новите самолетоносачи са толкова големи и солидни, че те са защитени от атаки.

Тръмп обеща да увеличи броя на оперативните самолетоносачи на САЩ от 10 на 12. Също така обеща да намали цената за изграждане на три "суперсамолетоносача", която набъбна от 27 до 36 милиарда долара през последното десетилетие.

Обаче в същото време конкурентите на Вашингтон строят нови противокорабни ракети със способност за унищожаване на скъпите американски бойни кораби.

От десетилетия самолетоносачите са уязвими пред подводниците.

По време на бойни учения до крайбрежието на Флорида през 2015 г. малка френска ядрена подводница "Сапфир" премина през редица отбранителни линии и "потопи" американския самолетоносач "Теодор Рузвелт", както и половината кораби от бойната група.

От началото на 80-те години на XX век най-малко 14 пъти са били "потопявани" американски и британски самолетоносачи по време на военни игри, симулиращи реални боеве. Конкретните данни не са известни, тъй като ВМС на САЩ засекретява информацията.

Днес САЩ са единствената държава, която базира военноморската си стратегия на самолетоносачите. Докато САЩ имат 10 активни самолетоносача, то Русия и Китай имат по един.

Роджър Томсън, анализатор в областта на отбраната и професор в Kyung Hee University в Южна Корея, отбеляза, че разнообразието от мощни противокорабни оръжия, разработени през последните години от потенциални врагове на САЩ, включително Китай, Русия и Иран, увеличават уязвимостта на самолетоносачите.

Сред новите оръжия са базираните на земя балистични ракети, такива като китайската противокорбна ракета Dong Feng-21, които могат да поразяват цели на разстояние 1 770 километра и се движат 10 пъти по-бързо от скоростта на звука. Освен това руските и китайски подводници могат да изстрелват крилати ракети с прецизно насочване, които имат потенциал да преодоляват противоракетната отбрана на самолетоносачите.

Русия, Китай и Иран, както и други държави, притежават и торпеда, които използват суперкавитация. Тези торпеда са способни да се движат със стотици километра в час. Торпедата не могат да бъдат управлявани, но ако бъдат насочени към кораб, трудно могат да бъдат спрени.

Доклад на Rand Corporation от 2015 година, озаглавен "Китайските заплахи за американските кораби", разкрива, че при конфликт самолетоносачите на САЩ са изправени пред огромни рискове.

Тръмп обяви, че ще си изпълни обещанието да увеличи военния флот до 350 кораба. В момента ВМС на САЩ притежават 277 бойни кораба. Цената на един самолетоносач клас "Форд" - 10,5 милиарда долара - ще погълне близо 20% от предложеното от Тръмп увеличение от 54 милиарда долара в следващия бюджет за отбрана.

Някои критици, включително във военното министерство, смятат, че Вашингтон пренасочва твърде много средства за скъпи и уязвими самолетоносачи.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

муа ха ха ха ха... да си повдигнете... духа, че бая ви е паднал :))))

10.03.2017 15:23:15

ГМО

Путин е виновен!

10.03.2017 00:26:38

Анонимен

Свръх скъпи плаващи ковчези.

09.03.2017 19:06:48

Анонимен

Самолетоносачите са дирижаблите на океана.

09.03.2017 18:08:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.