• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

НАСА показа най-близките снимки на Сатурн

НАСА показа най-близките снимки на Сатурн

/КРОСС/ Космическият апарат "Касини" изпрати най-близките снимки на Сатурн, след първото успешно спускане между планетата и пръстените й, съобщиха от НАСА, цитирани от БНТ.

На снимките има спираловидни облаци, голям ураган и необичаен вихър с шест страни.

В началото на финалните си обиколки апаратът, който изследва Сатурн вече 13 години, се промъкна през тясното пространство между планетата и нейния най-вътрешен пръстен, където не беше минавал друг космически кораб досега. Това беше първото от планираните 22 спускания за събиране на научни данни от неизследваната територия между най-горните облаци на Сатурн и пръстените му.

Очаква се космическият апарат да фотографира няколко малки вътрешни луни и да изследва ветровете, облаците, сиянията и гравитацията на планетата. Информацията ще помогне на учените да открият източника на магнитното поле на Сатурн, да определят с каква скорост се върти планетата и да установят какво се крие под нейните облачни слоеве.

Експертите от НАСА не са сигурни, че "Касини" ще издържи всички планирани спускания. Разстоянието между Сатурн и пръстените му е около 2400 километра и вероятно изобилства от ледени парчета. Космическият апарат преминава с относителна скорост от около 124 000 километра в час, така че дори и малки частици могат да се окажат фатални при евентуален сблъсък с него. Като предпазна мярка, голямата антена на "Касини" се насочва временно като щит в посока на движението.

При първото спускане "Касини" премина на 3000 км от горната част на облаците на Сатурн и на 300 км от най-вътрешния пръстен.

Следващото спускане на космическия апарат ще бъде на 2 май.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.