• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

"Безоблачна търговия" след Брекзит е невъзможна

"Безоблачна търговия" след Брекзит е невъзможна

/КРОСС/ Главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние предупреди британските министри и бизнес, които призовават за безоблачна търговия с Европейския съюз след Брекзит, че подобно нещо е невъзможно, съобщава агенция Ройтерс.

На европейски бизнес форум в Брюксел Барние посочи, че определените от Лондон т.нар. "червени линии" по отношение на бъдещите търговски отношения означават, че Великобритания очевидно ще напусне единния пазар и единния митническия съюз, докато единствено членуването и в двете позволява настоящите "безпроблемни" търговски споразумения, предава БНР.

Освен това Мишел Барние заяви, че отказът на ЕС да предостави частичен достъп до единния си пазар и настояванията за контрол върху стандартите на единния пазар, се разбират напълно от Обединеното кралство.

Чувал съм, че някои хора във Великобритания твърдят, че може да се напусне единния пазар и в същото време да се запазят всичките му предимства. Това обаче не е възможно, подчерта главният европейски преговарящ.

Чувал съм, че някои хора в Обединеното кралство твърдят, че може да се напусне единния пазар и да се създаде нов митнически съюз, за ​​да постигне "безоблачна търговия", но и това е невъзможно, добави той.

Времето лети, посочи Барние, подчертавайки, че времето ще бъде ограничено за сключване на сделка по развода, тъй като Великобритания би трябвало автоматично да излезе от ЕС на 31-ви март 2019 година. Той отбеляза, че е готов да се справи с евентуален неуспех на преговорите и с непостигане на сделка, но това би било вредно, особено за Великобритания, като европейският преговарящ не вижда разумно оправдание за подобен сценарий.

Според него честна и справедлива сделка е много по-добра от това да няма сделка, обръщайки по този начин популярната фраза на британския премиер Тереза ​​Май, че липсата на сделка е по-добро от лоша сделка.

Мишел Барние също така призова за постигане на бързо съгласие по приоритетните въпроси в преговорите, стартирали през миналия месец, за да се създаде "климат на доверие", така че търговските преговори да могат да започнат възможно най-скоро. Обръщайки внимание на бизнеса да се подготви за Брекзит, той подчерта, че каквато и да бъде постигната сделка, тя ще има "значителни последствия". Той призова както европейският, така и британският бизнес да се подготвят активно за Брезкит, включително и за евентуално непостигане на сделка.

Търговските отношения със страна, която не принадлежи на Европейския съюз, очевидно включват търкания, каза Барние, цитирайки възможни проблеми на трансграничните търговци във връзка с данък върху добавената стойност (ДДС) и необходимостта целият внос в ЕС на животни и животински продукти да бъде тестван на границите.

Именно тези въпроси предизвикват особена загриженост в Ирландия, като фермерите и от двете страни на бъдещата нова граница на Острова между Обединеното кралство и ЕС се опасяват от сериозни проблеми при търговията. Барние повтори готовността на ЕС да предостави приоритет при договарянето на граничните въпроси на Ирландия, като лидерите на всичките страни се страхуват от т.нар. "твърда" граница, която може да подкопае нестабилния мир в британската Северна Ирландия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.