• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Къде потънаха 500-те хиляди лева за българската инсталация на Биеналето във Венеция?

Къде потънаха 500-те хиляди лева за българската инсталация на Биеналето във Венеция?

/КРОСС/ За инсталацията в Българския павилион с куратор Вера Млечевска са използвани едва 10-ина кв.метра евтин фибран и няколко рафтчета от плексиглас, на обща цена не повече от стотина-двеста лева, алармират от сдружение „Зограф".
Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата да извършат извънредна и спешна проверка в Министерство на културата дали не са изхарчени неправомерно и нецелесъобразно отпуснатите от културното ведомство 500 000 лева за изработването на българската инсталация във Венеция с куратор Вера Млечевска, която всъщност е сглобена само от няколко плоскости от фибран и най-обикновени рафтове от плексиглас, настояват от гражданско сдружение „Зограф". Бърз преглед не сайтове за строителство обаче показва, че средната цена на дребно за 1 кв.м.топлоизолация от фибран XPS 300-L (eкструдирани полистиренови плочи с гладка повърхност с дебелина 2см), е 3,86 лв. За монтажа на въпросната инсталация в Българския павилион на последния етаж в бароковата сграда на палацо „Джустиниан Лолин" във Венеция на практика са използвани едва 10 или 11 кв.м. плоскости от фибран, а това ще рече, че закупуването на тези топлоизолиращи материали определено не струва смайващите половин милион лева, а само малко над 40 лева, категорични са в гражданското сдружение. В тази връзка от сдружение „Зограф" ще изискат Министерство на културата да бъде така добро и да публикува на сайта си проектно-сметната документация за Българския павилион на 58-ото международно Биенале във Венеция, за да стане ясно на българската общественост защо за създаването и монтажа на нашата инсталация с куратор Вера Млечевска са изхарчени цели 500 хил. лева, щедро платени от българските данъкоплатци.

Настояваме също пиарите на министър Боил Банов да възстановят неправомерно изхарчените средства за луксозната си разходка на държавни разноски до Венеция за откриването на Биеналето, която е в нарушение и на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация, заявяват от сдружение „Зограф". Както е известно, чиновниците „екскурзианти" от Министерство на културата и пиарките на министър Боил Банов не пуснаха нито един ред информация на официалния сайт на културното ведомство за откриването на 58-ото Венецианско биенале, а това превърна служебната им командировка в Италия в безплатна ваканция, финансирана с парите на българските данъкоплатци, подчертават от сдружение „Зограф". Припомняме, че за официалното откриване на Българския павилион на Венецианското биенале бяха командировани и пиарите на културния министър Банов - Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова, които имаха удоволствието да летят до Италия с възможно най-скъпи самолетни билети, да нощуват в суперлуксозни хотели и да разполагат с щедри дневни пари, но за сметка на това не публикуваха нито една дописка за събитието на сайта на Министерство на културата, посочват от гражданското сдружение. С това свое поведение на щастливи, безгрижни туристки на държавни разноски въпросните министерски чиновнички са в нарушение на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, защото Чл. 40 от този нормативен акт гласи следното: „Длъжностни лица, които в нарушение на установения ред са издали заповед за командировка или специализация в чужбина, както и командировани лица, които виновно не са изпълнили задълженията си по командировката или специализацията, възстановяват неправомерно изразходваните средства в левове и във валута за командировката или специализацията. Валутните средства се възстановяват в левовата им равностойност по централния курс на Българската народна банка към момента на възстановяването или към момента на изразходването им, ако той е по-благоприятен за ведомството или предприятието".

Умопомрачаващата сума от няколко десетки хиляди лева, изхарчена за командироването на групата чиновници от Министерство на културата за старта на 58-ото Биенале за изкуство във Венеция, е не само скандално и невероятно в своята наглост и безочие разхищение на парите на данъкоплатците, но ражда съмнения и за явна злоупотреба със служебно положение, смятат от сдружение „Зограф". Фактите за неправомерно пилеене на парите на данъкоплатците от държавни служители, командировани за откриването на Българския павилион на Биеналето в града на гондолите, бяха изнесени наскоро в медийно разследване, но от МК още пазят мълчание дали и кога ще има наказани за въпросния скандал, изтъкват от сдружение „Зограф".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

кали

тия са за съд и затвор! оставка да си дават бърже

24.07.2019 00:40:08

кали

тия са за съд и затвор! оставка да си дават бърже

24.07.2019 00:40:04

кали

тия са за съд и затвор! оставка да си дават бърже

24.07.2019 00:39:57

кали

тия са за съд и затвор! оставка да си дават бърже

24.07.2019 00:39:55

Анонимен

Банов се излага с този пореден скандал......

16.07.2019 22:26:58

Анонимен

Кой измисля тези невероятни глупости. Колко наложителни нужди могат да се покрият с тези пари.

16.07.2019 21:57:06

Анонимен

Ама че разсипници са тия! Да си дават бързо сички оставките, време е. Бате Бойко ще ги подсети, сигуранца! И ще е прав в случая.

16.07.2019 20:15:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.