• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Албанците с 8 министри в новото правителство на Македония

Албанците с 8 министри в новото правителство на Македония

/КРОСС/ Македонският парламент ще обсъди новото правителство във вторник, което е последната стъпка преди сформирането на кабинет след проточилото се близо 6 месеца напрежение и нестабилност след провеждането на парламентарните избори в края на миналата година, съобщават световните осведомителни агенции.

Когато лидерът на социалдемократите Зоран Заев поеме поста на министър-председател, това също така ще отбележи края на 11-годишното управление на ВМРО-ДПМНЕ.

Заев обяви състава на кабинета снощи, след като отново беше избран за председател на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на конгреса на партията. Правителството ще е съставено от 24 министри, повечето от които са от СДСМ, от основната албанска партия Демократичен съюз за интеграция и от Алианс на албанците.

Докато СДСМ, които имат 49 депутатски места в 120-местния парламент, има 16 министри, Демократичния съюз за интеграция, която има 10 депутатски места, има 6 министри, а Алиансът на албанците, които имат трима депутати, имат двама представители в кабинета.

"Беса", втората по големина албанска партия, реши да не участва в новото правителство, но ще го подкрепя в парламента. Двете албански партии заедно с СДСМ държат 62 депутатски места, а с подкрепата на "Беса" те достигат 67 депутати.

Заместник-председателят на СДСМ Радмила Шекеринска ще е военен министър, докато генералният секретар на партията - Оливер Спасовски, ще бъде новият вътрешен министър.

Дипломатът от кариерата Никола Димитров, който се отцепи от ВМРО-ДПМНЕ и остро критикуваше предишното правителство, ръководено от Никола Груевски, ще бъде външен министър.

Мила Царовска от СДСМ ще ръководи Министерството на труда и социалните политики, докато Драган Тевдовски от същата партия ще бъде новият финансов министър.

Македония е в криза от повече от две години и беше практически парализирана от предсрочните парламентарни избори на 11 декември насам, на които ВМРО-ДПМНЕ и Груевски се съгласиха заради натиска от Европейския съюз и САЩ.

През последните няколко месеца Груевски се опита да предизвика нови избори, въпреки че Заев успя да сформира ново парламентарно мнозинство с албанските партии.

Албанците съставляват около 25-30 процента от населението на югозападната ни съседка.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да му мислим ние!?!?!?!

29.05.2017 22:25:52

Албанците с 8 министри в новото правителство на Ма

Нормално, албанките за разлика от брюм-ките раждат ударно!

29.05.2017 17:08:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.