• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Българският филм „Урок” с награда от Фестивала в Сан Себастиан

Българският филм „Урок” с награда от Фестивала в Сан Себастиан

/КРОСС/ Филмът Magical girl на Карлос Вермут получи в събота главната награда „Златната раковина" на LXII издание на испанския филмов фестивал в Сан Себастиан.

Наградата за нов филмов режисьор получи Петър Вълчанов за филма си „Урок" - пълнометражен дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Миналата година проектът получи LVT Post-Production Prize за най-добър проект на София Мийтингс.

„Урок" разказва за учителката Надежда (Маргита Гошева), която иска да разбере кой е училищният крадец, но в същото време самата тя попада във финансов капан. Най-голямото качество на филма е внушителната актьорска игра на Маргита Гошева, която изгражда персонажа на Надежда като личност със страховита сила, но същевременно крехка и човечна.
Световната премиера на филма беше по-рано през септември на международния фестивал в Торонто, където филмът беше отлично приет както от публиката, така и от критиката. Престижното издание „Скрийн дейли" определя „Урок" като филм, равностоен на творбите на режисьори като братята Дарден, Кристиан Мунджу и Кен Лоуч. Участието в Торонто донесе обещаваща сделка с дистрибутор - независимата американска компания Film Movement. „Урок" е един от малкото български игрални филми, купен за разпространение в САЩ и Канада. По българските екрани излиза през 2015 г.

Големите награди на главния испански кинофестивал носят името „Сребърна раковина". Младият Вермут получи такава за режисурата на същия филм - Magical girl - безумно стилизиран мрачен трилър.

Хавиер Гутиерес бе посочен за най-добър актьор за ролята му в полицейския трилър от Испания La isla mínima („Малкият остров") на Алберто Родригес, а най-добра актриса стана датчанката Паприка Щеен за ролята си в A silent heart („Мълчаливо сърце").

Специалната награда на журито бе дадена на Седрик Кан от Франция за „Vie sauvage" („Див живот"). За сценарий журито отличи Данис Леан от САЩ за The drop („Пропадането").

На фестивала в Сан Себастиан бяха представени и четири български заглавия, като част от пост-`89 ретроспективен преглед с участието на 50 филма от Източна Европа.

Българското участие: „Писмо до Америка" на Иглика Трифонова; „Източни пиеси" на Камен Калев; документалният „Георги и пеперудите" на Андрей Паунов и късометражният „Ритуалът" на Надежда Косева в омнибуса „Поколение: Изгубени и намерени".

Международният филмов фестивал в Сан Себастиан се провежда всяка година през септември в испанския град Доностия-Сан Себастиан, в баската провинция. От създаването си през 1953 г. той е установен като един от най-важните филмови фестивали в света. В неговата програма е била премиерата на „Шемет" на Алфред Хичкок, представен от самия режисьор, на „Мелинда и Мелинда" на Уди Алън, европейската премиера на „Междузвездни войни". Бети Дейвис, Грегъри Пек, Елизабет Тейлър, Одри Хепбърн, Робърт де Ниро, Мерил Стрийп, Ричард Гиър, Майкъл Дъглас, Катрин Зита-Джоунс, Мел Гибсън, Деми Мур, Наоми Уотс, Брад Пит - всички те са били специални гости на фестивала.

Това е първият фестивал, на който се е появил Роман Полански; участието в него е било важна крачка в кариерата на Франсис Форд Копола и Педро Алмодовар. Фестивалът се е утвърдил като най-авторитетният филмов форум в Испания и испаноговорящия свят.

Испанският филм със заглавие Magical girl ("Магическо момиче") на Карлос Вермут получи в събота главната награда "Златната раковина" на 62-то издание на испанския филмов фестивал в Сан Себастиан.

Българският режисьор Петър Вълчанов получи Наградата за нов филмов режисор за филма си "Урок" - пълнометражен дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов Миналата година проектът получи LVT Post-Production Prize за най-добър проект на София Мийтингс.

Урок" разказва за учителката Надежда (Маргита Гошева), която иска да разбере кой е училищният крадец, но в същото време самата тя попада във финансов капан. Най-голямото качество на филма е внушителната актьорска игра на Маргита Гошева, която изгражда персонажа на Надежда като личност със страховита сила, но същевременно крехка и човечна.

Световната премиера на филма беше по-рано през септември на международния фестивал в Торонто, където филмът беше отлично приет както от публиката, така и от критиката. Престижното издание "Скрийн дейли" определя "Урок" като филм, равностоен на творбите на режисьори като братята Дарден, Кристиан Мунджу и Кен Лоуч. Участието в Торонто донесе обещаваща сделка с дистрибутор - независимата американска компания Film Movement. "Урок" е един от малкото български игрални филми, купен за разпространение в САЩ и Канада. По българските екрани излиза през 2015 г.

Големите награди на главния испански кинофестивал носят името "Сребърна раковина". Младият Вермут получи такава за режисурата на същия филм - Magical girl - безумно стилизиран мрачен трилър.

Хавиер Гутиерес бе посочен за най-добър актьор за ролята му в полицейския трилър от Испания La isla mínima ("Малкият остров") на Алберто Родригес, а най-добра актриса стана датчанката Паприка Щеен за ролята си в A silent heart ("Мълчаливо сърце").

Специалната награда на журито бе дадена на Седрик Кан от Франция за "Vie sauvage" ("Див живот"). За сценарий журито отличи Данис Леан от САЩ за The drop ("Пропадането").

На фестивала в Сан Себастиан бяха представени и 4 български заглавия като част от пост-89 ретроспективен преглед с участието на 50 филма от Източна Европа.

Българското участие: "Писмо до Америка" на Иглика Трифонова; "Източни пиеси" на Камен Калев; документалният "Георги и пеперудите" на Андрей Паунов и късометражният "Ритуалът" на Надежда Косева в омнибуса "Поколение: Изгубени и намерени".

Международният филмов фестивал в Сан Себастиан се провежда всяка година през септември в испанския град Доностия-Сан Себастиан, в баската провинция. От създаването си през 1953 година той е установен като един от най-важните филмови фестивали в света. В неговата програма е била премиерата на "Шемет" на Алфред Хичкок, представен от самия режисьор, на "Мелинда и Мелинда" на Уди Алън, европейската премиера на "Междузвездни войни". Бети Дейвис, Грегъри Пек, Елизабет Тейлър, Одри Хепбърн, Робърт де Ниро, Мерил Стрийп, Ричард Гиър, Майкъл Дъглас, Катрин Зита-Джоунс, Мел Гибсън, Деми Мур, Наоми Уотс, Брад Пит - всички те са били специални гости на фестивала.

Това е първият фестивал, на който се е появил Роман Полански; участието в него е било важна крачка в кариерата на Франсис Форд Копола и Педро Алмодовар. Фестивалът се е утвърдил като най-авторитетният филмов форум в Испания и испаноговорящия свят.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И това се случва, дано да успеем да го гледаме

29.09.2014 14:30:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.