• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Преглед на печата днес

Преглед на печата днес

/КРОСС/Сърбия започна процедура за концесията на летището в Белград
в. Капитал Daily

Сръбското правителство започна процедура по отдаване на концесия на международното летище "Никола Тесла" в Белград за 25 години. Тя ще бъде за финансиране, разширяване и реконструкция, поддръжка и управление на инфраструктурата на аерогарата, както и за извършване на дейност като летищен оператор.

АЕЦ "Козлодуй" ще изхарчи 14.5 млн. лв. за опаковка на отработеното гориво
в. Капитал Daily

АЕЦ "Козлодуй" ще изхарчи 14.5 млн. лв., за да купи 22 съоръжения (чохли) за съхранение и транспортиране на отработеното ядрено гориво от реактори тип ВВЕР-1000 на 5 и 6 блок на централата, става ясно от обявена обществена поръчка. Отработеното гориво ще бъде съхранявано в хранилището за мокро съхранение, казаха от АЕЦ "Козлодуй".Въпреки че има обявена поръчка, състезание за избор на изпълнител няма да има, тъй като въпросните чохли са нестандартни и се произвеждат само в "Ижорските заводи" в Русия.

Старозагорската "Мебели Иввекс" планира да удвои износа си
в. Капитал Daily

Старозагорската компания "Мебели Иввекс" за производство на мека мебел и матраци планира до края на 2017 г. да увеличи двойно износа си на мека мебел. Сега 70% от произведените от фирмата мебели остават за българския пазар, а 30% са за износ. "Търсенето на нашата продукция в чужбина става все по-голямо. Като цяло българските мебелни фирми изпреварват китайските, с които обикновено се конкурират на европейските пазари.

Експерти прогнозират до 10% ръст в търсенето на земя
в. Сега

Цената на земеделската земя расте за поредна година - макар и скромно, стойностите през 2016 г. се повишиха, като най-скъпи са нивите в районите на Силистра и Добрич. Там средната цена за декар се движи между 1200 и 1500 лв., съобщиха за в. "Сега" от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). В тези региони е най-висока и средната рента - между 65 и 85 лв. за декар.

Малко по-ниски са цените в Северна България, макар че там също нивите се търгуват по-скъпо. В този район сделките са за между 500 и 1000 лв. за декар, а наемите са между 25 и 60 лв. за декар, показва още справката на БАСЗЗ.

"Топлофикация-София" започна извънреден отчет след аварията
в. Сега

Дни след аварията на "Топлофикация-София", която остави хиляди столичани на студено, дружеството започна извънреден отчет на общите топломери в засегнатите сгради в топлорайон "Изток". В рамките на няколко дни служители на компанията ще посетят всяка сграда и в присъствието на упълномощеното лице, домоуправителя или на представител от етажната собственост ще направят междинен отчет на топломера. Това съобщиха от пресцентъра на "Топлофикация-София", без да уточнят кой ще плати за свалянето на показанията и колко ще струва това.

Отчетът се наложил заради "разнопосочните твърдения в общественото пространство". "След като го направим, вече никой и по никакъв начин няма да има съмнения в коректността на изчислените обезщетения", зарекоха се от "Топлофикация-София". Отчетниците на дружеството ще снемат данните от топломера с преносим терминал, като така се предотвратява възможността за техническа грешка при отчитането и прехвърлянето на показанията в базата данни на дружеството.

София излезе с трети вариант за приема в първи клас
в. Сега

Трети вариант за един месец обсъжда Столичната община за приема на първокласници през учебната 2017/2018 г. Това стана ясно на заседание на комисията по образование в понеделник. Според първоначалния проект на зам.-кмета по образование и култура на София Тодор Чобанов се въвеждаха 4 задължителни критерия, свързани с адреса на семейството. Сега един от тях отпадна - постоянният адрес на територията на Столичната община, който трябваше да носи 20 т. Причината е, че с него кметството щеше да наруши изискванията на МОН за приема.

И занапред адресът остава с най-голяма тежест при класирането в София. Най-много точки - 30, ще носят настоящ и постоянен адрес в административния район на училището. 29 точки ще се дават, ако семейството има само настоящ адрес в района. В случай че настоящият адрес на родителя е различен от административния район на най-близкото училище, детето му ще получи 28 точки. Разликата остава незначителна, както беше и в първоначалното предложение на Чобанов.

Хайки за децата на гурбетчии тръгват по училища и градини
в. Монитор

Хайки от социални служители, психолози и общинари тръгват през март по училища и детски градини, за да броят децата на гурбетчиите. Целта е да се изясни колко хлапета живеят при баби и дядовци или при роднини, докато родителите им работят в чужбина. „Ще обследваме и при какви условия се отглеждат тези деца и от какво се нуждаят семействата им.", обясниха от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Социалните са категорични, че хлапетата на гурбетчиите попадат в графата „деца в риск".

Лицево разпознаване на изпита за шофьор
в. Монитор

Лицево разпознаване ще се прави по време на теоретичния изпит за кандидат-шофьорите. Това съобщи Георги Тодоров, заместник-министър на транспорта. Преди влизане ще се сканират личните карти на кандидатите, а след това ще се снимат докато решават листовките и изображенията ще се сравняват. Това ще пресече възможността кандидатите да си разменят работните места, което няма да позволява някой да решава теста вместо друг, обясни още той. Новата система трябва да заработи до края на март, когато ще бъдат пуснати и новите терминали за провеждане на теоретичен изпит на шофьорите. Въвеждането на изолирани кабини, в които да се отделя всеки кандидат-шофьор е част от мерките, които ведомството ще вземе срещу манипулирането по време на изпитите за книжки, обясни Тодоров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.