• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Отпада ограничението за разкриване на секции в чужбина, но само в държави от ЕС

Отпада ограничението за разкриване на секции в чужбина, но само в държави от ЕС

/КРОСС/ Гласовете за т. нар. квадратче „за никого не гласувам ще бъдат считани за действителни за всички видове избори

Отпада ограничението за разкриване на до 35 секции в чужбина. Това приеха на първо четене депутатите от правната комисия в Народното събрание.  Решението беше взето след като народните избраници подкрепиха проекта, внесен от депутати от мнозинството. "За" проекта гласуваха 11 народни представители, а 6 бяха "против". Ограничението остава за всички останали държави, които са извън територията на Европейския съюз.

Другите две важни неща, залегнали в тяхното предложение, са в една секция да има повече от една урна за гласуване и третата промяна е свързана с т. нар. квадратче „за никого не гласувам".

Гласовете за това квадратче ще бъдат считани за действителни за всички видове избори.

Припомняме, че именно Изборният кодекс доведе и до обтягане на отношенията в управляващото мнозинство и след среща между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и премиера Бойко Борисов се стигна до компромисен вариант, а именно да падне таванът на секциите за българите зад граница и гласовете от квадратчето „Не подкрепям никого" да се броят за действителни при мажоритарен вот, но да не се отчитат при вота за парламентарни избори. В началото на заседанието стана ясно, че един по един ще гледат внесените 12 проекта за изменение в изборните правила. Независимият депутат Велизар Енчев настоя в страни с извънредно положение да не се разкриват секции. За пример той посочи, че днес Турция е в режим именно на извънредно положение след опита за преврат на управлението на Реджеп Ердоган. "Няма нормална правосъдна система", изтъкна той. По мнението му там нямало нормална ситуация за провеждане на вот за държавен глава. "Ще провеждаме избори там под дулата на оръжия", опасява се Енчев.

Въпреки това предложението му беше отхвърлено с 3 гласа "за", 6 "против" и 6 "въздържал се". АБВ пък предложиха да се разкриват не повече от 55 секции в чужбина, но и тяхната идея не получи почти никаква подкрепа - 1 глас "за", 0 "против" и 14 "въздържал се".

Депутатите от БСП поискаха изобщо да няма опция "Не подкрепям никого". Според Филип Попов това било нелепица. Предложението им обаче беше отхвърлено с 5 гласа "за", без "против", а 14 депутати се въздържаха.

Четин Казак от ДПС и Лютви Местан от ДПС от своя страна предложиха промени, според които секции в чужди държави да се разкриват на места, на които преди пет години са гласували поне 100 избиратели. Те поискаха и разрешаване на агитацията на майчин език. И двата проекта обаче не получиха достатъчно подкрепа.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев от своя страна поиска ограничението за секциите да отпадне напълно, но само 3 депутати подкрепиха неговото предложение, 3 бяха "против", а 8 се въздържаха. Независимият Георги Кадиев пък поиска абсолютна отмяна на задължителното гласуване и квадратчето, но и това не се хареса на мнозинството и проектът беше отхвърлен.

Очаква се трите приети законопроекта да влязат в зала в петък.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.