• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

ЦИК получи 800 искания за секции в чужбина само за два дни

ЦИК получи 800 искания за секции в чужбина само за два дни

/КРОСС/ Българите, живеещи във Великобритания, са най-активни

Българите зад граница са на път да опровергаят политиците, които смятат, че участието на сънародниците ни в чужбина в избори е символично и че те не се интересуват от случващото се в родината им. Само за по-малко от 48 часа бяха подадени близо 800 заявления за разкриване на секции в различни краища на света, отчете до 17 часа вчера специализираната онлайн платформа на комисията. Системата започна работа на 14 септември и в нея не се включват писмените заявки за откриване на секции, които съгражданите ни може да изпращат до посолствата и консулствата.

Съгласно последните промени в Изборния кодекс, направени под натиска на Патриотичния фронт, за откриване на секция в град на друга държава и извън дипломатическите мисии са необходими 60 подписа. До вчера българите в английския град Саутхемптън почти събраха нужните заявки. В системата на ЦИК бяха обработени 36 писма. Засега сънародниците ни във Великобритания участват най-активно в регистрационния процес и по всичко личи, че точно там ще се появят затруднения с наложеното от патриотите ограничение за откриване на до 35 секции в държава. От Острова към ЦИК вече са насочени около 220 искания, които идват от 33 населени места. Точно от Великобритания на президентските избори през 2011 г. дойдоха най-много сигнали за опашки пред урните и за проблеми, които препятстват искащите да пуснат бюлетина.

През първите 48 часа от регистрацията от Германия са получени 157 заявления, от САЩ - 56, от Гърция - 45, от Испания - 24 и т.н. Искания за откриване на секции са регистрирани и от отдалечени места като Сингапур, Малайзия, Азербайджан. Срокът за подаване на данни за местоживеенето изтича на 11 октомври, като след тази дата ЦИК ще изготви за пръв път избирателни списъци на българите с право на глас зад граница. Ако сънародникът ни пропусне срока за подаване на заявление, но реши да гласува за президент и в националния референдум, в деня на вота той може да отиде в избрана от него секция, да попълни декларация, че не е гласувал на друго място, и да упражни конституционното си право.

-----------ПРЕДИ

През 2011 г. на изборите за президент гласуваха над 48 000 наши сънародници в чужбина. Най-много гласове - 20 686, спечели тогавашният кандидат на БСП Ивайло Калфин. Пет години преди това от света дойдоха около 70 000 бюлетини, от които 95 на сто бяха за двойката Георги Първанов - Ангел Марин.

Източник: вестник "Сега"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.