• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Обезлюдени села със стадиони за милиони, а улиците... разбити

Обезлюдени села със стадиони за милиони, а улиците... разбити

/КРОСС/ От няколко години Северозападна България е в челото на европейските класации по бедност и отрицателен прираст на населението. Тази тенденция обаче не пречи нито на правителството, нито на местната власт да изграждат спортни съоръжения за милиони.

Община Руженци, най-бедната община, в най-бедния район в Европа. Тук безработицата е 75 %, а от хилядата жители на селото, пенсионерите са 65%.

"Отдавна препитанието свърши за тях. Допреди години се занимаваха с животновъдство и земеделие", посочват от общината.

Въпреки стряскащата статистика тук са инвестирани над 5 милиона и половина, в спортното съоръжение, което се ползва предимно от деца заради липсата на физкултурен салон в училището.

"Докато не се открият работни места, да има къде да работят, тогава младите ще се върнат и ще има смисъл да се работи по спорта и по стадиона. Засега това е кръгла нула", заяви пред камерата на Bulgaria ON AIR жител на селото.

По данни на общината в училището учат над 220 деца. Тук освен футболен терен, е изградена зала за журналисти, съблекални, тепих за джудо, а от стените по коридорите висят необезопасени кабели. Тоалетните и баните за спортистите също са недовършени.

"Забележките са по външния вид", казват от общината.

Само на 15 км от село Ружинци има друго село със същия стадион. Тук общата картина не е по- различна - застаряващо население без собствен отбор, но се радва на стадиона, на който от откриването му досега не се е изиграл нито един официален мач, а парите отделени за издръжка, отдавна са изчерпани.

"Имахме заложени 10 хиляди лева, които отдавна изхарчихме", заявяват от администрацията на селото.

Още по-на север малкото видинско село Ново село се хвали със спортен комплекс за 5 515 432 лв. "За какво ми е. И да го има и да го няма, все тая", споделя жител на селцето.

Издръжката на комплекса гълта 68 хиляди лв. на година от общиския бюджет, а от общината твърдят, че нямат статистика от колко човека се ползва проектът.

"Вместо този стадион, трябва да оправят улиците. Тук няма хора, сакатите бабички ли ще ходят на басейна", казват жители.

Според договорите и на трите съоръжения кметовете нямат право да събират такси за използването на спортните комплекси. А ако не се справят с поддръжката им, ще трябва да връщат от собствената си хазна общо 11 млн. лв.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Същият комплекс само че и с басейн се направи и в Чипровци ,а в града даже няма и училище за Средно образование.Това е една система за Кражба на държавни средства.Представете си само колко старчески домове можеше да се направят с тези пари,а от тях реално има голяма нужда.

30.08.2016 09:35:11

Анонимен

Безобразие! Хора не гласувалите! Или мислете за кого!

29.08.2016 23:36:08

Анонимен

КАКВИ СПОРТНИ ИМОТИ,КАКВИ ИМОТИ. КАКВИ 5 ЛЕВА?

29.08.2016 16:55:53

Анонимен

Около тези "спорни" обекти хората на Бойко Борисов напълниха гуши и джобове...! Това, никому ненужно строителство, направено в името на кражбите от един ограничен, но много вреден престъпен кръг около Борисов за пореден път възбужда неприязънта на Европа към България и българите. Хора, мислете и се борете за премахване на тези Комунистически котерии!

29.08.2016 12:12:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.