• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Три години след трагедията Бисер пак под вода

Три години след трагедията Бисер пак под вода

Хасково /КРОСС/ Три години след трагедията в харманлийското село Бисер, когато в мътните талази на спукалия стената си язовир Иваново шестима намериха смъртта си, нивите на жителите пак са под вода.
Повече от 2000 декара овощни градини и земеделски земи са наводнени, а причината за това е скъсана дига на р. Бисерска още от преди две години.
През февруари 2012 година пробивът бил едва стотина метра, но след наводненията в края на 2013 година е станал три пъти по-голям. В момента всеки дъжд е пагубен за градините на местните хора.
За ремонт на дигата са необходими скромните 10 000 лв. „Напоителни системи" обаче отговорили, че заради тежкото финансово състояние на държавното дружество и тази сума е непосилна.
Заради невъзможността да обработват земите си и под угрозата на съсипаната си реколта все повече бисерчани избират да напуснат селото си, иначе известно с многобройното си младо население, разказа кметицата Златка Ангелова.
В навечерието на пагубния за селото 6 февруари бисерчани почетоха паметта на загиналите във водната стихия през 2012 година с панихида.
Пет животни, купени с дарения от местните хора, паднаха курбан за здраве и живот.
В селото пристигна и бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова, която точно по време на трагедията беше губернатор и с месеци неотлъчно помагаше на бисерчани да се справят с ужаса.
Узунова пристигна в селото в инвалидна количка, в която се придвижва, след като преди по-малко от две години беше покосена от инсулт. „Живи сме. Животът продължава". С тези думи Ирена Узунова поздрави хората от Бисер. Тя хвърли от моста над местната река и китка цвете в памет на загиналите в потопа, каквато традиция има тук, съобщава "Стандарт".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.