• 23 Окт 2021 |
 •  USD / BGN 1.6817
 •  GBP / BGN 2.3182
 •  CHF / BGN 1.8334
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 10°C

Една от най-старите църкви на България - „Св.Атанасий“ - е руска

Една от най-старите църкви на България - „Св.Атанасий“ - е руска

/КРОСС/Многобройни са селата в Родопите, ако ги гледаш отгоре, приличат на мънички калинки накацали по зелената морава. Китни и тиха селца, но малцина знаят исторята на всяко едно от тях. Има и такива, които даже ги няма на картата, като село Душка, например, където и до ден днешен няма ток и вода , а хората живеят в кръгли колиби от кал. Газовите лампи за нас, градските, са романтика, а за тези утрудени хорица са неудолство. Ако цял ден си прекарал на къра или в тютюна, едвали ще ти направи впечатление, че осветлението ти от пламък, когато заспиваш капнал от ралотата на полето и стававаш в 4 сутринта. Това е живота в тези селца, но въпреки еднообразието на дните, всяко едно от тях има своята специфика, чар, индивидуалност и красота , характерна за подножието на Източните Родопи в околията на Община Първомай.

Село Брягово се намира в полите на Родопите от дясната страна на връх Драгойна . През селото минава река Каялийка, която се явява географската граница между Западните и Източните Родопи, влива се в река Марица. Уникалното георгафско положение в миналото е определяло просперитета на селото. Турското име на село Брягово е Кара Алан. Една легенда гласи,че то е било основано от един родолюбив българин, който се е казвал Кара Иван. В нея се разказва,че той е дошъл от Северна България, бягайки от турците и опитите им да го накарат да приеме вярата им. Първоначално се заселва с челядта си по-нагоре в планината. Постепенно около него се настаняват и други непокорни българи и така се заформя малко селище. След време то се премества в по-равнинната част около река Каялийка. И до ден днешен все още може да срещнеш потомци на смелия Кара Иван да се разхождат с гордо вдигнати глави в центъра на селото. За мнозина в наши дни Брягово е известно с красивата природа около пълноводният Бряговски язовир и огромните сомове и шарани. Населението е смесено - мюсюлмани и християни, които живеят в пълно разбирателство, нещо напълно характерно за района на Родопите. Именно там , в това предимно мюсюлманско село се скътала "руска църква". Една от най-старите църкви на България, „Св. Атанасий". Невероятно, но факт!

Църквата „Св.Атанасий" се намира високо на хълма в края на селото, уникална по своята архитектура и история. В типично руски стил, с куполи, типични единствено за руската църковна архитектура. Руският дух витае наоколо и в това няма съмнение. По време на турската империя жителите на селото искали да си построят храм, но местния паша не давал. Тогава селяните с хитрост завоювали мястото, на което е построена църквата. Събрали мокри съчки и ги струпали на хълма. Вечерта от силната горещина съхнейки, съчките давали фосфорен ефект и от далеч мястото светило. Отишли местните при Пашата и го убедили, че мястото е свещенно и там трябва да се издигне православен храм. По същото време на път за Цариград минавали двама руски правосвещенника, които са успели да измолят тогава местния османски управител да позволи строежа на храма. Руските свещенници наредили купола да е капковиден от сребърни люспи, типичен само за руските православни храмове. Влиянието на Руската Православна църква за запазването на православието в мюсюлманските села в България по време на Османската Империя е безспорно.

Църквата в село Брягово е построена 1837 година на върха на хълма и се вижда отдалече. В храма гостите се посрещат от баба Олга , която винаги расказва коя икона от кой е дарение. Точно в центъра на църквата на пода е изваян герба на тогавашната Руска Империя - мраморен двуглав орел. Полюлеят в храма също е дарение от руснаците, а на олтара е типичният православен кръст . Руски дух на храма придават и автентичната древна руска икона с изображението на Иисус Христос. Иконата е видимо от руската школа с вдлъбнато изображение под стъкло гравирано с множесто позлатени люспи и е изключително старинна и ценна! Иконописите по стенетие са на най-видната личност от селото през Възраждането - зографът Динко Кузмов Шишков, известен като - Динко Зограф.

Малка, уютна, добре поддържана руската Църквата „Св.Атанасий" внася невероятен колорит в родопското с. Брягово и ви очаква.

Църкавата посети делегация от Русия

Автор: Оля Ал-Ахмед

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

бряговка

Авторката явно само е минавала покрай селото или е има лош съветник за написването на този текст. В селото има 3-4 мюсюлманина и те не са местни жители, а приходящи работници.

31.01.2016 13:46:10

Анонимен

Макар селото да е от типа "населено място със затихващи функции", горещо препоръчвам да посетите с. Брягово - природата е уникална, слезте до реката и погледнете във всички посоки, ще се изненадате от красотата наоколо. Тук можете да дишате с пълни гърди от чистия въздух.

29.07.2015 12:49:10

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.