• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Изложба с фотографии за приемната грижа бе открита днес в София

Изложба с фотографии за приемната грижа бе открита днес в София

/КРОСС/ Изложба с фотографии, които показват детството в приемни семейства, бе открита днес пред Народния театър в София. Организатори са Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) и Мтел, а фотографиите са на Радич Банев. Изложбата, наречена „Детството в приемна грижа", пресъздава емоционални моменти от ежедневието на приемните семейства - както на родителите, така и на децата.

„Зад всяка фотография стои историята на дете, родител, но най-вече на човек. И тези житейски истории се преплитат и променят към по-добро. Усмивките в приемните семейства са едни от най-искрените емоции, улавяни някога от обектива ми. Това са истории, които трябва да продължим да разказваме", споделя фотографът Радич Банев, който се срещна с 20 семейства от 10 български града.

„Изложбата е не само в чест на малчуганите. С нея празнуваме любовта и грижата, с която приемните родители ежедневно даряват своите деца. Приемните родители са приемащи родители - те се грижат за деца, които са в беда, без значение дали имат емоционални и здравословни проблеми, както и какъв е етносът им", сподели директорът корпоративни комуникации на Мтел, Илияна Захариева. „Благодарни сме на Националната асоциация за приемна грижа, че вече четвърта година ни дават възможност да помагаме на приемните семейства в България", допълни тя.

„Ние, приемните родители, понякога сме изправени пред сериозни предизвикателства - от неразбирането на нашата работа от обществото, до реални проблеми в грижата за изоставените деца, които сме приели. Щастлив съм, че с тази изложба показваме щастливото лице на децата в риск - повечето от тях са дошли при приемните си родители без да могат да говорят, да се хранят нормално и да обичат", коментира Мария Благоева, която е член на Управителния съвет на Националната асоциация за приемна грижа, както и приемен родител.

Преди да разгледат 20-те фотографии от изложбата, гостите чуха и разкази на приемни родители от конкурса „Аз водя, ти водиш", също организиран от НАПГ и Мтел. Емоционалните текстове пресъздаде журналистът и радиоводещ Драгомир Симеонов.

От началото на партньорството си с НАПГ Мтел подкрепя каузата с редица инициативи, като до момента телекомът е инвестирал под различни форми на финансиране над 240 000 лева. Компанията подпомага провеждането на ежегоден национален лагер за деца от приемна грижа, осигурява кариерно консултиране за по-възрастните младежи, както и ученически пособия за всички ученици.

Във всеки от магазините на Мтел в страната има разположени каси, в които клиентите на телекома могат да даряват по 1 лв. за приемните деца и семейства. От днес всеки дарител ще получава и пощенска картичка с фотография от изложбата.

По данни на Агенцията за социално подпомагане 2380 приемни семейства в цялата страна се грижат за 2380 деца. 80 от приемните семейства в страната са доброволни, а 2300 получават възнаграждение за упражняването на професията „приемен родител". Отново по данни на държавата 127 деца се отглеждат от доброволни приемни родители, а 2253 - в професионални. Само от началото на 2015 година до края на юни са утвърдени и вписани в регистрите нови 160 приемни семейства. От началото на годината до края на юни нови 619 деца са настанени под приемна грижа.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.