• 09 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6807
  •  GBP / BGN 2.2391
  •  CHF / BGN 2.0840
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Учени правят домати с вкуса от детството

Учени правят домати с вкуса от детството

/КРОСС/Българските сортове домати стават хит сред градинарите. Причината е, че при тях е изо­лирана целулозата, която прави доматите твърди и неприятни на вкус. Поне 30-40% повече семена са продадени до момента спрямо година по-рано. Голяма част от произведените са изкупени, каза за „Преса" проф. Стойка Машева, директор на Института по зеленчукови култури в Пловдив, който и тази година ще представи своите разработки на международното изложение „Агра" от днес до 8 март. Ще участват фирми от над 22 държави, а през 2013 г. са били 20. Твърдостта на доматите се дължи на внедрения при селекцията ген рин. Методът се прилага основно при оранжерийните сортове, за да не омекват от топлината. Подобен зарзават може да се търкаля по щандовете две-три седмици, но на вкус е като пластмаса.

В същото време институтът в Пловдив селектира основно домати за производство на открито. Сортовете за преработка са с високо съдържание на сухо вещество и на ликопин, който е известен със силното си антиоксидантно действие. Сред най-хубавите е новият хибрид „Копнеж" (от миналата година), става за преработка и за свежа консумация. За пюрета и сокове е подходящ „Водолей". „Яна" и „Миляна" са сред най-засажданите за прясна консумация. Все още учените изпитват сорта „Розово сърце", семена ще има на пазара през 2015 г.

Минимум 4-5 години са необходими за създаването на един сорт, обикновеният излиза 50 000 лева, а хибридният - над 100 000 лева. Заради липсата на пари учените произвеждат малки количества семена, по 5-6 кг от сорт, а за един декар трябват 25 г. В страната ни от 10 г. свободно влиза вносна селекция, а чуждите компании хвърлят баснословни пари за реклама. Над 90% от зеленчуците у нас сега са от чужди сортове.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не ям и не купувам домати в последните години. Трябва да съм луд да не видя, че българското грозде е на същата цена и страхотно върви със свински пържолки, посолени и мазнички. Опитайте и ще се убедите.

04.03.2014 15:23:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.