-
09 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6807
GBP / BGN 2.2391
CHF / BGN 2.0840- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Учени правят домати с вкуса от детството
04 Март 2014 | 13:21
/КРОСС/Българските сортове домати стават хит сред градинарите. Причината е, че при тях е изолирана целулозата, която прави доматите твърди и неприятни на вкус. Поне 30-40% повече семена са продадени до момента спрямо година по-рано. Голяма част от произведените са изкупени, каза за „Преса" проф. Стойка Машева, директор на Института по зеленчукови култури в Пловдив, който и тази година ще представи своите разработки на международното изложение „Агра" от днес до 8 март. Ще участват фирми от над 22 държави, а през 2013 г. са били 20. Твърдостта на доматите се дължи на внедрения при селекцията ген рин. Методът се прилага основно при оранжерийните сортове, за да не омекват от топлината. Подобен зарзават може да се търкаля по щандовете две-три седмици, но на вкус е като пластмаса.
В същото време институтът в Пловдив селектира основно домати за производство на открито. Сортовете за преработка са с високо съдържание на сухо вещество и на ликопин, който е известен със силното си антиоксидантно действие. Сред най-хубавите е новият хибрид „Копнеж" (от миналата година), става за преработка и за свежа консумация. За пюрета и сокове е подходящ „Водолей". „Яна" и „Миляна" са сред най-засажданите за прясна консумация. Все още учените изпитват сорта „Розово сърце", семена ще има на пазара през 2015 г.
Минимум 4-5 години са необходими за създаването на един сорт, обикновеният излиза 50 000 лева, а хибридният - над 100 000 лева. Заради липсата на пари учените произвеждат малки количества семена, по 5-6 кг от сорт, а за един декар трябват 25 г. В страната ни от 10 г. свободно влиза вносна селекция, а чуждите компании хвърлят баснословни пари за реклама. Над 90% от зеленчуците у нас сега са от чужди сортове.