• 17 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Конфликтите: изложби, фотомаратон, лекции, дискусии, кинопрожекци

Конфликтите: изложби, фотомаратон, лекции, дискусии, кинопрожекци

/КРОСС/ Фестивалът "Фотофабрика" се задава на хоризонта с изложби, фотомаратон, лекции, дискусии, кинопрожекции. Фокусът на третото му издание са конфликтите.

Конфликтът като сблъсък на идеи, емоции, поколения, култури, държави; конфликтът като противоборство между мъжкото и женското начало, междучовека и природата, между материалния и духовния свят. Конфликтът като изпитание за човешкото достойнство.

Започва на 1 септември 2016 г., с откриването на първата изложбата в България на Пепа Христова (Клетвени девици) в Национална тагалерия и с експонирането на Моста на влюбените на селектирани от Фотофабрика кадри от световните агенциите Ройтерс и Гетиимиджис, обединени от централната тема Конфликти.

Програмата на фестивала включва: изложби в открити градски пространства - Моста на влюбените, оградите на три столични училища (Националното музикално училище „Любомир Пипков", 20-то ОУ „Тодор Минков", 120 ОУ „Г. С. Раковски") в залите на - Националната галерия, Чешкия център, "Малките 5" (едно ново експозиционно пространство), УниКредитСтудио; лекции; дискусии; работни ателиета; срещи - разговори с артистите и кинопрожекции (Кинофабрика 2) в Одеон, Френския институт и Чешкия център.

ИЗЛОЖБИ:
• КЛЕТВЕНИ ДЕВИЦИ/ SWORN VIRGINS - Албания 2008 - 2012 г.
Пепа Христова - Националнагалерия, пл. „Княз Александър I" 1
от 01.09 до25.09.2016

Пресконференция и тур за журналисти в присъствиетона авторката - 1 септември (четвъртък), в 11.00 ч.
Откриване: 1 септември (четвъртък), 18.00 ч.

Първата изложба на ПепаХристова в България показва онази неизследвана част от Европа, където говорят, че планините са „прокълнати" от Дявола, вендетата е изконно право, а жените могат да станат мъже, при условие че се обрекат на вечна девственост.

• КОНФЛИКТИ - РОЙТЕРС, ГЕТИ ИМИДЖИС/ Reuters, Getty Images
Изложби в откритотоградскопространство

01.09 - 14.09.2016
Мостнавлюбените(НДК)

15.09 -15.10.2016
Национално музикално училище „Л. Пипков"(общинаОборище, ул. „Оборище" 17)

15.09 -30.09.2016
20-то ОУ „Тодор Митов"(община Триадица, оградата на бул. „Ген. Скобелев")

15.09 -30.09.2016
120-то ОУ "Г.С.Раковски" (община Лозенец, пл. "Папа Йоан Павел II" 7)

• ЧЕТИРИ СЕРИИ - ЪРВИН ОЛАФ
08.09 - 19.10.2016 - Национална галерия, пл. „Княз Александър I" 1
Откриване: 8 септември (четвъртък), 18.00 ч.;

„Мъка", „Черни", „Здрач", „Изгрев" (Grief, Blacks, Dusk, Dawn). Четири от най-емоционалновъздействащите фотографски серии на Ървин Олаф разказват за състояниято между болезненото страдание и опита за запазваване на достойнство, за светлото и тъмното като нюанси на човешкото, заздрача и изгрева, когато духът е най-чуплив.

На 18 октомври Ървин Олаф ще бъде специален гост на Mtel Media Masters 2016.

• ФОТОМАРАТОН - първият голям фотомаратон в София ще се състои на 10 септември 2016 г. Начало 10.00. Сборенпункт - One More Кино. Фотомаратонът е фотографско състезание, в което участниците трябва да направят серия от фотографии по предварително зададени теми в определен период от време. Наградите на международното жури ще бъдат обявени същия ден, на същото място в 20.00 ч.

• ГРАДИНАТА/ THE GARDEN - ВЕСЕЛИНА НИКОЛАЕВА
Откриване: 17 септември (събота), 18.00 ч., в присъствието на авторката
17.09 - 25.09.2016 - Малките5, ул.„ХанКрум" 3

Тази изложба-инсталация е като неудобен разговор за маргиналния живот в една циганска махала, където идеалът среща реалността, културата среща културата и желанието среща неизвестното. Веселина Николаева - първата жена, удостоена с наградата „Сребърна камера" на Canon. Поделя времето си между Холандия и България. В рамките на събитието е предвидена и творческа работилница.

• 1/320 ОТ СЕКУНДАТА - СТОЯН НЕНОВ
Откриване: 20 септември (вторник), 18.30 ч., в присъствието на автора

20.09 - 06.10.2016 -Чешки център
Фоторепортерът на Reuters е първият българин носител на наградата „Пулицър". Отличен е заедно с колегите си от фотоотдела на агенцията за работата им по отразяването на драмата на стотиците хиляди имигранти, пристигащи в Европа, загубвайки всичко, понякога дори и собствения си живот.

ПРОЖЕКЦИИ И ЛЕКЦИИ:
• ЕДНА ЖЕНА ВЪВ ВОЙНАТА - КРИСТИН СПЕНГЛЕР
лекция; видеопрожекция

26.09.2016, 18.30 ч.,Френски културен институт
вход: свободен

Кристин Спенглер е гост на фестивала. Родена през 1945-а във Франция, тя открива призванието си на 23 години в Чад, докато пътува с братс и.Тогава попадат на група бунтовници, стрелящи срещу френски хеликоптери, и Кристин поискала да снима особената сцена, а брат й, който бил моден фотограф, просто й подал фотоапарата, превърнал се в част от нея от този момент насетне. Днес повече от 40 години по-късно тя е една от малкото известни жени военни фотографи.

• КИНОФАБРИКА 2 - КИНОТО СНИМА СНИМКИ
документални филми, посветени на фотографията
03.10 - 21.10.2016

локации: киноОдеон, Чешки център, Френскиин ститут
Със специалното участие на Ян Артюс Бертран, Гилад Барам и Патрик Казал.

Фестивалът е част от календара на културните събития на Столична община за 2016 г. и подкрепя кандидатурата на София за Европейски месец на фотографията.

Организира го Фондация "Фотофабрика". Провежда се съвместно с Френския институт в България и с подкрепата на: Столична община, Столична програма „Култура", УниКредитБулбанк, Мtel Media Masters.

Партньори: Reuters, Getty Images, Националнагалерия, Министерствонакултурата, Национален фонд култура - програми „Публики" и „Мобилност", Чешки център, sofiabitingdocs, Гьоте институт, Национално музикално училище „Любомир Пипков" и столичните общини „Триадица" и "Лозенец".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.