• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Църквата провежда тържества в чест на Свети Серафим

Църквата провежда тържества в чест на Свети Серафим

/КРОСС/ Една година от тържественото прославление на новоканонизирания светия - св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец се навършва на 26 февруари, съобщиха от Светия синод.

В течение на целия ден на всеки кръгъл час ще бъде отслужван молебен към светеца и вярващите ще бъдат помазвани с осветен елей от кандилото при гроба му. По повод годишнината от прославлението на св. Серафим с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод на БПЦ-Българска патриаршия ще бъдат организирани празненства с участието на представители на Руската православна църква и Света Гора Атон. В събота, 25 февруари, в Руския културно-информационен център, ще се състои юбилейна научно-богословска конференция, посветена на годишнината от прославлението на св. Серафим.

Международната конференцията, в която ще вземат участие духовници, изтъкнати учени историци и богослови, се организира от Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София в рамките на програмата «Возвращение забытых имен». Начало конференции в 10.00 ч. От 16.30 ч. в Руския храм-подворие "Св. Николай" ще започне Всенощное бдение, което ще бъде оглавено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян.

Същия ден от 19 ч. ще се състои концерт в Мраморната зала на Руския културно-информационен център. В него ще вземат участие мъжкия камерен хор „Възкресение» от гр. Днипро под диригентството на А. Воскресенска и хора на храма-подворие „Свети Николай" с диригент В. Ченова-Стефанова.

В деня на прославлението на св. Серафим ще бъде отслужена съборна света Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски", където преди точно една година се състоя и тържественото прославление на светеца. Празничната богослужба ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужение с Негово Преосвещенство Тихвински и Лодейнополски епископ Мстислав и архиереи на БПЦ.

Светейшият патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в светата Литургия. В 12,00 ч. ще бъде отслужен и молебен при гроба на светеца в криптата на Руската църква, възглавен от Българския патриарх Неофит. В края на молебена ще бъде осветена новата икона на св. Серафим, която ще стои над гроба му. В течение на целия ден след това на всеки кръгъл час ще бъде отслужван молебен към светеца и вярващите ще бъдат помазвани с осветен елей от кандилото при гроба му. Храмът на 26 февруари ще бъде отворен от 7,00 ч. до 21,00 ч.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.