• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Корнелия Нинова: В Бюджет 2020 ще подкрепим граждански предложения за развитие на Северозапада

Корнелия Нинова: В Бюджет 2020 ще подкрепим граждански предложения за развитие на Северозапада

/КРОСС/ „Регионалните различия в България се задълбочават. В някои региони те се превръщат и в опасност за националната сигурност". Това заяви пред медиите в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с Инициативния комитет за развитие на Северозапада.

Според нея е необходима много разумна, държавна и правителствена политика, специализирана и обърната към тези региони. „Предложенията на гражданската инициатива за Северозападна България ще станат наши предложения по време на обсъждането на бюджета за 2020г., включително с фонда, който те предлагат, с конкретните мерки, които да изпълни той. Ще отстояваме техните искания в зала", категорична бе Корнелия Нинова.
Камелия Трифонова: Държавата трябва да отдели ресурс за справяне с демографската криза, която е застрашителна за целия регион

„Стартираме гражданска инициатива за създаване на „Държавен инвестиционен фонд Северозапад в Бюджет 2020". Причината да го направим е състоянието на нашия регион и празните обещания, които години наред се дават", каза Камелия Трифонова, председател на Инициативния комитет и председател на ОбС на БСП - Монтана. Тя добави, че мерки за решаване на проблемите на региона не се предприемат, той обезлюдява, а само населението на област Монтана за 19 години се е стопило с над 50 000 души. „Обещаваха се Агенция за Северозапада, Министерство за Северозапада и създаването на закон за нашия регион, но нищо от това не се случи. Затова преди стартирането на бюджетната процедура за 2020 г. организираме нашата инициатива за създаване на такъв фонд и ще настояваме държавата да отдели ресурс за справяне с демографската криза, която е застрашителна за целия регион", каза още Трифонова.

Тя коментира, че е нужно да се финансират мерки като създаване на инфраструктура и привличане на инвеститори за високонехнологично производство, защото Монтана е областта с най-ниските заплати, средната заплата е с над 300 лв. по-ниска от средната за страната. „Нужно е и създаване на ВУЗ или филиал на учебно заведение, стипендии за студенти, които след завършването си се върнат да работят в региона, еднократна помощ в размер на 10 минимални работи заплати при раждане на дете, но само за осигуряващи се родители, както и подпомагане на млади предприемачи и малките производства", коментира още Камелия Трифонова.

Атанас Костадинов: Не приемаме че няма пари за Северозапада „Не приемаме че няма пари за Северозапада. Народните представители на левицата от Враца, Монтана и Видин подкрепяме тази инициатива. Обръщаме се и към всички колеги, от всички политически сили също да го направят". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Атанас Костадинов. По думите му 149 български общини, 30% от населението и 54,5% от територията на страната ни попадат в обсега на Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на слаборазвитите региони от 2015 г. на това правителство. „Тя е само един документ. Трябва инструмент и той е именно предлаганият държавен фонд", категоричен бе той. Според него в Северозападна България - 5 области, 51 общини, 646 населени места са определени като обезлюдяващи. „Затова ще подкрепим инициативата чрез промени в Закона за държавния бюджет. За 2 години МС изхарчи близо 1 млрд. лв. без никакви критерии и искаме тази практика да спре", заключи Атанас Костадинов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами североизтока на КОЙ го остави Курни ? После да не плачеш , че нямаш пълни урни .....

09.10.2019 14:26:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.