• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Защо сезонните храни са толкова важни?

Защо сезонните храни са толкова важни?

/КРОСС/ Когото става дума за страната ни, богатството от природни дадености, плодородни земи и хранително разнообразие е наистина впечатляващо!

Ето ни още една причина да се чувстваме щастливи, че живеем в България и имаме възможност да разберем смисъла и да усетим вкуса на "истинската храна".

Сезонните храни са естествено природно богатство не само за здравето ни, но и за здравето на планетата!

Друг чудесен аспект на това разнообразие от сезонни храни е, че те дават възможност да ги избираме и да разнообразяваме нашата трапеза и диета целогодишно!

Когато пазаруваме от големите вериги супермаркети и от подобни "модерни" магазини за хранителни стоки, ние можем да открием продукти, които са налични и се предлагат през цялата година, но те обикновено не са в своя сезон, а са отгледани извън "реколтата си".

Истината за подобни продукти е, че те са отгледани в изкуствена среда и са зависими от химикали, консерванти и какво ли още не, т.е. все неща, които не да добри за нас и нашето здраве. 

ТРИ ПРИЧИНИ В ПОДКРЕПА НА СЕЗОННИТЕ ХРАНИ 

Полезни са за здравето

Плодовете и зеленчуците се берат в своя пик и своята свежест, и имат по-висока хранителна стойност.

Те съдържат по-широк кръг от важни антиоксиданти, минерали, витамини и ензими, за разлика от плодовете и зеленчуците, които не са "в сезон" и са откъснати неузрели.

Организмът се подкрепя от тези храни с лечебни способности и се прочиства по естествен начин без излишна намеса.

Пестят пари 

Когато пазаруваме плодове и зеленчуци в сезон, те са по-евтини и изминават по-кратък път до трапезата ни. Изразходена е по-малко енергия за "израстването" им и са отгледани в естествена среда, в обичаен за тях климат. 

Обратно на тях, плодовете и зеленчуците извън сезон изискват усилия за всичко описано по-горе, което си има и съответната цена.

Отгледани са по естествен начин там, където живеем

Ако все още не сте потърсили фермерски пазар наблизо до вас, време е да го сторите!

Освен, че подкрепяте местното производство, вие също ще попаднете на много плодове и зеленчуци в сезон, които са откъснати специално за вас.

Когато продукцията е местна, тя ще запази своя аромат точно такъв, какъвто е и какъвто трябва да бъде. Представете си, че отхапвате от пресен и сочен домат, или праскова, която е откъсната днес от дървото, вместо купените от магазина, които трябва да изминат понякога и хиляди километри - те със сигурност ще изгубят аромата си.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.