• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Приключиха разкопките за тази година на уникална крепост край Ивайловград

Приключиха разкопките за тази година на уникална крепост край Ивайловград

/КРОСС/ Археологически екип на Националния исторически музей (НИМ) приключи разкопките - сезон 2017 г. на късноантичната и средновековна крепост в местността „Балък дере", до Ивайловградското село Хухла, известна в региона още и под името "Родостица". Екипът се ръководи от гл.уредник Ивайло Кънев и уредникът от НИМ Маргарита Попова.

Тази година продължи проучването на сграда, открита през 2013 г. Още в началото на разкопките се установи, че археолозите са попаднали на уникална по своите размери сграда, чиито помещения имат широчина на зидовете 0,9 м и са съхранени във височина до 2,40 м, измазани от вътре с фин бял хоросан и са застлани с добре обработени плочи. На юг от сградата се очертава „голям двор" с широчина 15 м, който подобно на помещенията е засталан с плочник. Важни за проучванията се оказаха резултатите от археологическите сезони 2016 г.-2017 г., които установиха, че „големият двор" всъщност не е двор, а голяма зала и е част от важна представителна сграда, която е претърпяла няколко реконструкции. Окончателните размери на целия комплекс все още се доизясняват, защото не е разкрита цялата дължина на сградата. До този момент има проучени 35 м. от нея и 15 м. в широчина.

Най-значимото откритие бе направено през 2014 г., когато археолозите се натъкнаха на колективна монетна находка от билонови (сплав от злато и сребро) монети на византийския император Алексий Комнин (1081- 1118 г.). При археологическите разкопки бяха открити още мраморни колони, части от мраморна облицовка, предмети на бита, коланни апликации, множество монети, фрагменти вероятно от църковна утвар - общо около 400бр. експоната (само от сградата), които могат да се видят във витрините на НИМ-гр. София и в Общинския исторически музей - Ивайловград.

Какви функции е изпълнявала и на кого е принадлежала представителната сграда засега остава неизвестно. Фактите сочат, че тя е построена в началото на VI в. и е унищожена от славяни и авари през първата половина на VII в. През ХI-XII в. император Алексий Комнин преустройва само залата на сградата и я използва като база във войната с норманите. Проучванията ще продължат с финансовите ресурси на Националния исторически музей и пълната подкрепа на община Ивайловград до цялостното разкриване на този неповторим и без аналог паметник на културата. След това ще се предприемат мерки за неговото подобаващо експониране и социализиране.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Така е! Историята ни е фалшифицирана.

22.08.2017 00:26:55

Анонимен

От кога „славяните“ изоставиха землянките, наколните си жилища, хубавите си женички и овцете и започнаха да нападат ромейски крепости? Да не сме сбъркали племето?!

21.08.2017 12:36:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.