• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

17 години от терористичния акт на Дубровка в Москва (СНИМКИ)

17 години от терористичния акт на Дубровка в Москва (СНИМКИ)

/КРОСС/ Терористичната акция в Москва продължава от 23 до 26 октомври 2002 г.

На 23 октомври група въоръжени терористи начело с Мовсар Бараев завзема Театралния център на Дубровка, който се намира в сградата на Дома на културата ОАО „Московский подшипник", и взема за заложници част от зрителите, дошли да гледат мюзикъла „Норд Ост".

По времето на антитерористичната операция по освобождаването на заложниците всичките терористи са ликвидирани, повечето заложници са освободени, но има и стотици загинали.

Според официалните данни загиналите са 130 души от заложниците; според обществената организация „Норд Ост" загиналите са 174 души.

Подготовката за терористичния акт започва в началото на 2002 г.

Окончателното решение за извършването на голям терористичен акт в Москва и вземане на голям брой заложници е взето на съвещанието на чеченските полеви командири, което се провежда през лятото на 2002 г.

Пряката подготовка на терористичния акт започва в първите дни на октомври.

От Чечения в Москва пристигат леки автомобили, чиито багажници са пълни с взрив и оръжие.

В продължение на един месец в столицата пристигат на малки групи терористите, които се нанасят в няколко квартири, разположени в различни райони на града. Общо групата терористи е от 40 души; половината от тях са терористки-камикадзета.

Терористите разглеждат три обекта на терористичния акт - Московския държавен естраден театър, Московския дворец на младежта и Театралния център на Дубровка.

В крайна сметка се спират на Театралния център на Дубровка заради многото зрители и най-малкия брой помещения, които трябва да бъдат обискирани и контролирани след това.

Сградата на Театралния център на Дубровка е построена в Москва на улица „Мелников" през 1974 г. и в началото се нарича Дворец на Културата на Държавния завод за лагери.

Там се провеждат естрадни концерти, театрални представления и пр.

През 2001 г. за нуждите на създателите на мюзикъла „Норд Ост", по романа на Вениамин Каверин „Двамата капитани", сградата е преоборудвана и преименувана.

На 23 октомври 2002 г. в 21.15 часа в сградата на Театралния център на Дубровка нахлуват въоръжени хора, облечени в камуфлаж, пристигнали на три микроавтобуса.

По това време тече мюзикълът „Норд Ост", в залата зрителите са повече от 800 души.

Освен тях в сградата на Театралния център са и служители от театъра и учещи се в школата за ирландски танци „Иридиан".

Терористите вкарват всичките хора в залата и ги обявяват за заложници. Те са 912 души.

Терористите минират сградата и монтират бомби край стените на зрителната зала на разстояние пет метра една от друга, а в центъра и на балкона разполагат метални балони, до които дежурят постоянно жени камикадзета.

Във всеки балон се намира 152-милиметров артилерийски осколъчнофугасен снаряд. Вътрешната част, между снаряда и стената на балона, е пълна с поразяващи елементи. Жените терористки се разполагат в шахматен ред до противоположните стени. Коланът на „шахида" съдържа два килограма пластичен взрив и един килограм метални детайли.

Планира се взривовете да унищожат всичко друго. За тази цел е създаден централен пункт за управление.

На някои заложници терористите позволяват да се обадят на близките си, да съобщят, че са похитени и че за всеки убит или ранен терорист ще разстрелват десет души.

В 22 часа става известно, че сградата на Театралния център е завзета от отряд чеченски терористи начело с Мовсар Бараев.

Към сградата на Театралния център се насочват усилени милиционерски наряди, ОМОН, специални части и вътрешни войски.

В първите часове след терористичния акт част от актьорите и служителите в Театралния център, които се намират в служебните помещения, успяват да избягат от сградата през прозорците и запасните изходи.

Късно през нощта терористите освобождават 17 души без всякакви условия.

На 24 октомври в 5,30 часа в сградата на Театралния център безпрепятствено влиза млада жена; по-късно става ясно, че това е Олга Романова - продавачка в близкия парфюмериен магазин; в 8.15 часа - влиза подполковник Константин Василиев. И двамата са разстреляни от терористите.

Първият опит да се установи контакт с терористите е предприет на 24 октомври: в 00.15 часа в сградата на Центъра влиза депутатът от Държавната дума от Чечения Асламбек Аслаханов.

От 24 октомври рано сутринта до 26 октомври терористите активно се включват в преговорите, в които участват някои руски политици - Йосиф Кобзон, Григорий Явлински, Ирина Хакамада, обществени дейци - лекарите Леонид Рашал и Анвар Ел Саид, журналистите - Анна Политковска, Сергей Говорухин, Марк Франкети, и снимачна група от канала НТВ, шефът на Търговско-промишлената палата Евгений Примаков, експрезидентът на Ингушетия Руслан Аушев, певицата Алла Пугачова.

По времето на тези преговори терористите освобождават около 20 заложници.

На 24 октомври в 19 часа катарската телевизия „Ал Джазира" излъчва обръщението на шефа на терористите Мовсар Бараев, записано няколко дни преди завземането на Театралния център; терористите искат руските войски да напуснат Чечения.

На 25 октомври в 15 часа в Кремъл президентът на Руската федерация Владимир Путин провежда съвещание с шефовете на вътрешното министерство и ФСБ. Шефът на ФСБ - Николай Патрушев, директорът на ФСБ, заявява, че властите са готови да запазят живота на терористите, ако освободят
всичките заложници.

Но всичките усилия да бъдат освободени заложниците се оказват безполезни.

Терористите се държат крайно агресивно, разстрелват няколко души.

За да се избегнат масовите жертви, се взема решението да се проведе специална операция със силите на Центъра за специално назначение във ФСБ.

Но има риск терористите да взривят взривните монтираните в сградата взривни устройства и всички заложници и щурмуващи биха загинали.

Детонацията от такова количество взрив неминуемо би се отразила на целостта и носещите конструкции на сградата, в резултат на което то ще рухне.

Тогава възниква варианта да бъде използван нервно-паралитичен газ, който позволява почти мигновено терористите да бъдат извадени от строя.

В нощта срещу 26 октомври една група спецназ прониква на първия етаж на сградата, където се намират техническите помещения.

Страхувайки се от снайперисти, терористите не се спускат в тях.

От тях командосите пробиват малки отвори в стените и преградите.

Така успяват да получат достъп до вентилационните шахти и да монтират видеоапаратура.

На 26 октомври в 5.30 часа в сградата на Театралния център избухват три взрива, чуват се няколко
автоматни откоса.

Около шест часа спецназът започва щурма.

Когато бойците от спецназа влизат в театралния комплекс, в цялата сграда се изключва светлината. Налага се командосите да действат в пълна тъмнина.

В 6.30 часа официалният представител на ФСБ съобщава, че Театралният център се намира под контрола на специалните служби.

Мовсар Бараев и голяма част от терористите са ликвидирани.

В това време към сградата на Театралния център се насочват десетки автомобили на Министерството на извънредните ситуации и „Бърза помощ" и автобуси.

Спасители и лекари извеждат заложниците от сградата и ги транспортират до болниците.

В 7.25 часа помощник-президентът на Руската федерация Сергей Ястржембски официално заявява, че операцията по освобождаването на заложниците е завършена.

Всичките терористи са ликвидирани, а заложниците - освободени. Сред загиналите има двама артисти от детската група в театъра.

По официални данни по времето на антитерористичната операция са убити 40 терористи.

Техниците по взрива изземат от Театралния център около 30 взривни устройства, 16 гранати Ф-1 и 89 самоделни
ръчни гранати. Всичкото това с тротилов еквивалент 110-120 килограма.

На 28 октомври 2002 г. в Русия е обявен ден на траур заради жертвите на терористичния акт.

На 30 декември 2002 г. президентът на Русия Владимир Путин подписва указ за награждаването с ордена „Мъжество" Йосиф Кобзон и Леонид Рошал за смелостта и самоотвержеността, проявени при спасяването на заложниците, рискувайки живота си.

На 23 октомври 2003 г. пред сградата на Театралния център на Дубровка е открит мемориалът „В памет за жертвите на тероризма".

Във връзка с терористичния акт на 23 октомври 2002 г. е заведено дело.

По времето на разследването са обвинени в организирането на акта Шамил Басаев, Зелимхан Яндарбиев и Ахмед Закаев.

На 20 юни 2003 г. Московският градски съд осъжда на 8,5 години затвор Заурбек Талхигов.

Съдът установява, че той предавал по мобилния телефон сведения къде се намират снайперистите и бронираната техника край Театралния център.

На 17 декември 2014 г. разследването по делото за завземането на Театралния център на Дубровка е
подновено във връзка със задържането на обявения за международно издирване Хасан Закаев, който организирал превозването на оръжието и самоделните взривни устройства на терористите в Москва.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Лаврентий Павлович

а, ти от къде се изсра?

24.10.2019 16:16:20

Анонимен

След Курск Норд Ост доказа че у полковника от КГБ няма нищо човешко , днес това вече го знае целия свят .

23.10.2019 23:10:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.