• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

760 опасни сгради дебнат столичани

760 опасни сгради дебнат столичани

София /КРОСС/ В София 760 стари и полуразрушени сгради представляват потенциална опасност всеки ден за живеещите или преминаващите покрай тях столичани. Това сочи справка на Столичната община, изготвена за в. „Преса". Най-много опасни сгради има в триъгълника между булевардите „Тодор Александров", „Сливница" и „Константин Величков" - 183.
Повечето са вдигнати в началото на миналия век, но малко от тях са годни за обитаване. Тези едноетажни къщи са строени от бежанци от Македония и Източна и Западна Тракия, станали жертва на етническо прочистване в тези райони между двете световни войни. Тогава се е забранявало на прокудените ни сънародници да строят къщи. Имало обаче и вратичка в закона - ако по изгрев слънце домът има покрив, то той става законен. Така хората са си вдигали жилища буквално за една нощ. Освен тези малки бежански къщи в район „Възраждане" има и доста по-големи постройки от началото на ХХ век, които също са запуснати. Другите райони с полуразрушени постройки са централните „Оборище" - 91, „Сердика" - 75, „Средец" - 60, и кварталите „Надежда" - 50, „Подуяне" - 45, и Банкя - 37. Най-чисти са районите „Изгрев" и „Илинден", където има съответно само две и шест опасни сгради.
От общо 760 рискови сгради 469 трябва да бъдат укрепени или от тях да бъде премахнат елемент, който застрашава сигурността на пешеходците. През последната година са ремонтирани 201, съобщи шефът на дирекция „Контрол по строителството" Влади Калинов. От януари досега са били изцяло премахнати 128 опасни сгради.
Други 34 предстои да бъдат съборени до лятото на 2015 г. Една от тях - триетажна наркоманска цитадела, разположена непосредствено между двора на основно училище „Найден Геров" и 48-о ОДЗ „Братя Грим" в жк „Фондови жилища", бе разрушена до основи вчера, видя екип на „Преса". Сагата с бившата водна кула в квартала, превърнала се в страховито сборище на бездомници, алкохолици и криминални елементи, се точи от четири години. След безброй жалби на притеснени родители и жители на района, че децата влизат непрекъснато от любопитство в сградата и е въпрос на време някое от тях да пострада сериозно, сградата бе съборена до основи с багер и хидравличен чук от работници на фирма „Хидрекс" ООД. Тя е една от трите фирми, които имат договор с общината за извършване на тази дейност.

Строги мерки срещу нехайни собственици

Опасните сгради в София ще може вече по-лесно да се премахват от общината принудително. А разходите по събарянето им ще бъдат за сметка на собствениците. Това предвижда приетата преди няколко месеца нова наредба на Столичната община. Очаква се тя да отпуши работата по премахването на рисковите постройки в София. На кметството няма да му се налага да води както досега дълги съдебни спорове, за да си върне изразходваните средства за събарянето им, а незабавно ще може да получи изпълнителен лист. Така ако собственикът не желае да заплати извършената на практика услуга от кметството, много бързо ще стане длъжник. И съдебен изпълнител може да запорира сметките му или да продаде имуществото му и да покрие дълга.
Досега такава наредба, която ясно да регламентира правилата за тази дейност, нямаше. Процедурата по премахването на незаконните сгради е тромава и се точи с години, като минава и през съда. А парите общината си връща най-рано след 3 г., а в някои случаи след 10 или въобще не си ги получава.

В центъра на Пловдив рисковите здания са 469

Внушителният брой от 469 достигат опасните сгради само в центъра на Пловдив. Това констатира през септември оглед на служители в район „Централен". В особено тревожно състояние са 125. На притежателите им са връчени предписания за обезопасяване, ремонт или събаряне, в 20 вече е започнала реконструкция. 111 от рушащите се сгради са в Стария град, 22 от тях са на ръба да се срутят сами. През последните години в архитектурния резерват вече паднаха четири къщи.
Над 100 са рисковите постройки във Варна, установиха властите още през 2008 г., след като студентката Гергана Велинова загина под паднала плоча от бетонна козирка в центъра. Най-големи са проблемите с достолепни къщи в центъра, повечето от които са паметници на културата. Според последната проверка рискови са 119 сгради, от които 64 трябва да бъдат съборени.

Около 60 постройки в Русе имат конструктивни деформации. Повечето от зданията постепенно потъват и се деформират. Много блокове, строени в средата на миналия век, обсипват минувачите с падащи части от фасадите. Общо 16 сгради в Стара Загора застрашават живота и здравето на хората, сочи справка, изготвена преди месец. Към началото на годината броят им е бил 21.

Само 13 са опасните постройки в Бургас, стопанисвани от държавата, съобщиха от областната управа. От общината добавиха, че няма необезопасени сгради, които да са нейна собственост.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.