• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Експерти: Трябва да се даде шанс на частния сектор да спаси КТБ

Експерти: Трябва да се даде шанс на частния сектор да спаси КТБ

София /КРОСС/ Не очаквам международни одитори и най-добрата българска фирма да са направили неправилен доклад. Това е счетоводна оценка за обезценка на активи спрямо международните счетоводни стандарти. Това не е бизнес оценка. Винаги съм бил против каквато и да било държавна подкрепа да се дава за КТБ, но ако има шанс частния сектор да спаси банката, това трябва да се позволи", коментира в студиото на Нова телевизия финансовият анализатор Владимир Каролев.
„До 31 октомври има заповед на БНБ към квесторите да осчетоводят доклада, което значи, че ще има голям отрицателен капитал. По досегашния закон трябва БНБ до 5 дни след това да отнеме лиценза и след 20 дни да започне изплащането на гарантираните депозити до 100 000 евро. В последните два параграфа на прессъобщението има вратичка - ако депутатите искат - да променят една дума в закона - да могат, а не да е задължително да отнемат лиценза. Тогава ако има сериозна оферта от инвеститор, защо да не се възползваме?", каза Каролев.
"Въпросът е от тук нататък какво ще направим. Ако някой оспорва анализа, нека да представи свои данни", каза от своя страна икономистът Мартин Димитров. „Длъжни сме да дадем шанс на инвеститор. Дава се срок да се придобие банката, за да сме напълно убедени, че няма бизнес или друга банка, който иска да купи въпросната институция. Но това не трябва да бъде използвано като претекст да се протаква безкрайно", категоричен бе той.
„При подобни случаи ако се стигне до отнемане на лиценза до назначаване на синдици е много важно да бъде взета международна фирма за финансови разследвания и тя да върне обратно значителна част от тези пари, проследявайки ги и търсейки отговорност", допълни Димитров.
„Това, което казват финансистите, е хубав сценарий за бъдещето, но аз съм скептичен как ще се развият събитията. Според мен ще се повторят голяма част откъм възмездие нещата, които се случиха по време на банковата криза през 90-те", заяви главният редактор на вестник „168 часа" Слави Ангелов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.