• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Shell започва сондажи в Черно море за нефт и газ

Shell започва сондажи в Черно море за нефт и газ

/КРОСС/ През февруари 2016 г. Shell получи разрешение за проучване за нефт и природен газ в „Блок 1-14 Хан Кубрат" в българската изключителна икономическа зона (ИИЗ) на Черно море.
Shell ще направи един проучвателен сондаж в „Блок 1-14 Хан Кубрат" на повече от 80 км от брега и на 115 км източно от Бургас.
Това е първото проучване на Shell в България. Shell е една от водещите енергийни компании в света с над 100 години опит в дейностите по проучване, развитие, добив, рафиниране и търговия с нефт и природен газ, както и в производството и търговията с химикали. В България компанията оперира от 26 години и има над 100 бензиностанции.
Shell притежава широк спектър от експертни познания в резултат на работата си в цял свят. Компанията провежда дълбоководни проучвания в продължение на повече от 3 десетилетия, а понастоящем работи по над 20 големи офшорни проекта в световен мащаб.
Сондажът в „Блок 1-14 Хан Кубрат" ще се извърши от един сондажен кораб на дълбочина от 1500 м и приблизително 2500 м под морското дъно. Сондажният кораб ще бъде подпомаган от два спомагателни кораба и пристанищна база в гр. Варна.
Очаква се сондажната програма да стартира през април 2019 г. и да продължи около 3-4 месеца. След приключване сондажът ще бъде запечатан и корабът ще напусне зоната.
Shell изготви оценка на всички потенциални въздействия с цел да се ограничи техният ефект върху околната среда и местните общности. Процесът за оценка на въздействието следва изискванията на Закона за опазване на околната среда и други приложими изисквания, включително предоставяне на обществен достъп за преглед и коментар.
Вместо хеликоптер, Shell ще използва бързоплавателен кораб за трансфер на екипажа си от мястото на сондажа до Варна.
Shell цели да бъде добър съсед. Компанията работи усилено, за да управлява социалното въздействие от бизнес активностите си, да отговори на всякакви притеснения, свързани с проучванията, както и да увеличи приноса си към обществото.
Анализът на сондажа ще отнеме няколко месеца и на базата на него компанията ще актуализира геоложките си модели. Shell работи в тясно сътрудничество с отговорните органи, за да осигури пълно спазване на задълженията си, включително и за споделяне на информация.
Shell планира да организира подобно медийно събитие, след като резултатите от сондажа са готови.
Вероятно ще бъдат необходими още няколко години на проучвания и бъдещи сондажни дейности, за да се определи със сигурност потенциалът на тази част от Черно море и да се вземе решение за това дали е възможен добив на нефт или природен газ.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.