• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

М. Габриел: Шенген не е само свобода на движение, Шенген е сигурност

М. Габриел: Шенген не е само свобода на движение, Шенген е сигурност

/КРОСС/„Наивно е да смятаме, че можем да съхраним Шенген такъв, какъвто е е бил досега". Това каза евродепутатът Мария Габриел от ГЕРБ в предаването „Денят започва" по БНТ.

„Ако трябва да отчетем своя пропуск, своя слабост, това е ,че Шенген се наблягаше само като свобода на движение. Шенген не е само свобода на движение, Шенген е сигурност, Шенген означава контрол на външните граници. Това е измерението, което трябва да бъде засилено и в този контекст е предложението на ЕК за създаването на новата Европейска агенция за брегова и гранична охрана. Много по-конкретно е предложението всеки притежател на шенгенски паспорт да бъде систематично проверяван при излизане и при връщане на територията на Европа. Това, според мен, са конкретни и адекватни мерки, които позволяват да изместим псевдодебата Шенген - всичко или нищо, а по-скоро за подобрен Шенген, който запазва духа си", заяви Габриел.

„На този фон аз мисля, че България има най-адекватното поведение - да не извива ръце в ситуация на криза, а много съвестно да изпълнява задачите си", посочи евродепутатът. Според нея, само по този начин, давайки добър пример как България може да пази външната граница, можем да се борим с клишетата и предразсъдъците и всички аргументи, които се намесиха в дебата за влизане на България и Румъния. По думите ѝ, трябва ясно да се отличи момента, според който новата агенция за брегова и гранична охрана ще може да се намесва в страните не само в Шенгенското пространство, а във всички страни по външната граница на ЕС, защото според нея в този момент опасността от това България и Хърватия да се превърнат в буферни зони е не толкова далеч.

„Важно е в този момент да отстояваме в рамките на тази агенция България да бъде външната граница на ЕС, това означава че се доближаваме много чувствително и де факто до членството в Шенген", допълни Габриел.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Пффффхахаха, шенгенските държави си затварят границите, тая никому неизвестна тъпа кифла говори за свобода на движение и сигурност...С това неадекватно изказване е "идеална" за бг-президент!!!

06.01.2016 13:36:32

Климент

Защо изобщо я слушате тая "калинка", отчаяно кудкудякаща "евроатлантически ценности". Госпойце, "бизим пиридставление битти..." е казал едно време цар Борис Трети, след като разбрал, че Германия губи войната. А сега Европата губи себе си. Според мъдростите които тук ръсиш най-важната е да бъдем послушни, ако това и да сдтрува собствената ни смърт. Кокошко глупава, сигурен съм, че освен английски език в главата ти няма нищо. Млъкни и си налягай парцалите.

06.01.2016 12:56:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.