• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Меглена Кунева: Солидарността към бежанската криза няма алтернатива

Меглена Кунева: Солидарността към бежанската криза няма алтернатива

Солидарността към бежанската криза в Европа няма алтернатива и това мнение се споделя от всички държави-членки на ЕС. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева след заседанието на Съвет общи въпроси в Брюксел.

На съвета е станало ясно, че 28 различни политики за убежище в ЕС няма да решат проблема и е необходима обща миграционна политика, обяви вицепремиерът. В подкрепа на такава политика българското правителство излезе с обща позиция още миналата седмица. Страната ни продължава да настоява в рамките на кризата да получи членство в Шенген по въздух, обяви Меглена Кунева. Така като външна граница на ЕС България може да се възползва максимално от инструментариума на шенгенските информационни системи при преследването по т.нар. горещи следи и идентифицирането на хора със забрана за влизане в Шенгенското пространство.

/КРОСС/ На съвета въпреки временното възобновяване на контрола по границите от няколко шенгенски страни, техните представители са били категорични, че не поставят под съмнение съществуването на Шенген и свободното движение на хора в ЕС. „България не поставя въпроса за Шенген като условие за квотите за релокация, защото считаме, че солидарността е в наш национален интерес и е въпрос на споделени европейски ценности. Поставяме Шенген като условие за сигурността и на България, и на Европа. Партньорите ни трябва да оценят, че на България може да се има доверие, когато става въпрос за охрана на външни граници и за споделена отговорност в бежанската криза“, заяви още вицепремиерът.

Влизането на страната ни по въздух и достъпът до шенгенските информационни системи ще е ясен знак от държавите-членки, че не отстъпват от Шенген и искат той да се развива, допълни Кунева.

Очаква се решенията по предложенията на Kомисията за квотното разпределение и мерките за обща политика за външните граници да бъдат взети на започващия днес по-късно съвет на вътрешните министри. Кунева посочи, че сред обсъжданите въпроси са засилването на Фронтекс, определянето на сигурни страни на произход и изнасянето на регистрационни центрове извън ЕС. Вицепремиерът посочи, че страната ни изрично настоява тези центрове да са извън ЕС, а не извън Шенген.

 

По-късно днес вицепремиерът ще проведе среща с генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер и еврокомисаря по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Юрова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

па-па-па

14.09.2015 18:26:13

Анонимен

Пръмова, на баба ти хвърчилото и на майка ти в пу.ката!

14.09.2015 17:15:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.