• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Туск: Шикорски е идеалният кандидат за върховен представител на ЕС

Туск: Шикорски е идеалният кандидат за върховен представител на ЕС

/КРОСС/ Полският външен министър Радослав Шикорски е идеален кандидат да замени британката Катрин Аштън на поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика, заяви снощи полският премиер Доналд Туск, цитиран от AFP.

Според „Право и справедливост" (консервативната опозиция) Шикорски е твърде мек спрямо Русия, а според европейски политици той е твърде твърд. Всички го намират за компетентен, следователно е идеален", написа Туск в Twitter.
Също в социалната мрежа полският министър по европейските въпроси Пьотр Серафин, който потвърди, че кандидатът на Полша за новата Европейска комисия е Шикорски. „И ресорът също не е тайна", отбеляза той.

На въпрос дали номинацията е официално направена пред избрания за председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, Серафин допълни, че тече процес на преговори и окончателна яснота ще има не по-рано от 30 август. „Трябва да сте търпеливи", написа още той, като по този начин косвено потвърди, че Шикорски ще се бори именно за поста върховен представител на ЕС. Тази позиция ще се обсъжда отново от лидерите на ЕС на 30 август.

Полската осведомителна агенция ПАП съобщи в четвъртък, цитирайки източници от правителството, че кандидатурата на Шикорски вече е била представена от Туск. Говорителят на полското външно министерство Марчин Войчеховски отказа да коментира тези съобщения.

Преди няколко месеца Радослав Шикорски беше смятан за основен наследник на Катрин Аштън. Някои от западноевропейските държави обаче смятат, че той е прекалено остър срещу Русия и това ще попречи на постигането на нормализация в отношенията между Брюксел и Москва.

Освен това полски медии разпространиха подслушани разговори на външния министър, в които той заявява, че съюзът на Полша със САЩ е вреден и заробващ, а британският премиер Дейвид Камерън е „прецакал" европейската си политика, като е прибегнал до „глупава пропаганда", за да успокои евроскептиците на Острова. Тези изявления, макар и подслушани, могат да доведат до още противници на кандидатурата му, коментират наблюдатели.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Само да попитам ?: А, любовницата на проф. Стелиос Павлидис и възпитаничка на ГРУ - Москва - кухата лейка Сталинка КО ша я праим ? Вече е дърта и грозна, не става за яхане, не е и много умна, това й е по наследство, но БОКО много настоява, явно по заявка от ...Москва ?!

01.08.2014 19:38:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.