• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Хиляди изкачиха историческия връх Шипка въпреки студа и мъглата

Хиляди изкачиха историческия връх Шипка въпреки студа и мъглата

/КРОСС/ Мъглата и ниските температури не спряха българи от цялата страна да се качат на Шипка, за да отпразнуват там националния ни празник 3 март. Хората споделиха, че няма по-подходящо място за отбелязване на годишнините от Освобождението. Сред присъстващите имаше и много малки деца.

Патриоти от клуб "Традиция" в Казанлък застанаха на почетен караул край паметника на свободата, облечени в опълченски униформи, с автентични шашки от Руско-турската освободителна война. Те качиха за пръв път на Шипка реплика на Самарското знаме, под което са се сражавали българските опълченци. От 11 ч. на площада под върха ще започне тържествена церемония по отбелязване на 3-ти март. Покъсно официалните лица ще поднесат венци и цветя на паметника.

Известни български личности също изкачиха върха на празничния ден.

"Много се радвам, че Шипка ни обединява! Чувствам се много горда". Това каза в ефира на "Събуди се" председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от историческия паметник, до който се качи навръх националния ни празник."Всеки трябва да съпреживее този празник и, когато ни притисне ежедневието, да вадим тази искрица от сърцето си и да я изкарваме наяве. Трябва да вярваме, че можем да сме още по-добри", каза още Караянчева. Тя призова и сънародниците ни зад граница да вярват, че занапред България ще се развива още по-добре.

Трябва да се пази името "България", както навремето се е пазило. Това каза пред bTV певицата Валя Балканска, която е на връх Шипка за отбелязването на 141 години от Освобождението на България."Този народ се е борил и пролял кръвта си, за да сме днес тук с чистата съвест, че достойни българи са се борили и са придобили свободата", категорична беше тя.

"Не трябва да навеждаме глава, защото българският народ е бил и ще пребъде", каза още певицата. За празника тя пожела на българите здраве, повече разум, сила и кураж и да бъдем обединени."Това е тържество на българския дух - емблематично място на емблематична дата, за да почетем всички, отдали живота си за това да може ние днес да се наречем свободни", заяви гайдарят Петър Янев.

"Ура патриотизмът" е познато явление, но истинската свобода изисква тежък труд в продължение на цял живот". Това каза пред bTV преподавателят по физика Теодосий Теодосиев, който е на връх Шипка за честванията по повод 3 март.

Според него днес трябва да бъде нашият ден на благодарността към 30-те хиляди войници от императорската армия и опълченците, които са загинали.

"Всеки българин трябва да запали свещичка за упокой на душата на император Александър II, защото без неговото решение сега можеше да сме по-зле от кюрдите - 50 милиона кюрди нямат собствена държава", отбеляза той.

За пета поредна година на националния празник старозагорци и гости на града ще тръгнат по пътя на свободата с шествието, което ще отнесе 300-метровото българско знаме до мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". 950 метра плат, пет жени и пет работни дни - така преди пет години в Стара Загора е ушито 300-метровото българско знаме.Оттогава досега на националния празник хиляди жители и гости на града съпровождат трикольора в 3-километрово шествие от центъра на града до мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".

Станка Гочева Вълчева е една от петте жени, съшили 300-метровия български флаг. Всички обаче я наричат Райна Княгиня, защото няма седмица, в която да не е ушила поне едно знаме.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.