• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Паднаха 6 обвинения срещу генерал Шивиков

Паднаха 6 обвинения срещу генерал Шивиков

/КРОСС/ Военният съд в Пловдив прекрати наказателното преследване на ген. Димитър Шивиков, бивш командир на Стрямската бригада за това, че е разрешил на подчинените си да тренират футбол, нарушавайки физическата им подготовка, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

В крайна сметка отборът е станал армейски шампион в страната и съдът е решил, че постигнатите резултати не са в разрез с интереса на службата, а точно обратното. Налице било издигане на физическите способности на играчите в армейското първенство, а изявата им е израз и на добра физическа форма, и на по-добро изпълнение на войсковите задължения по носене на служба.

Това е второто прекратено обвинение на ген. Шивиков. На първа инстанция отпадна и друго - за участието на военния оркестър на бригадата в една сватба през 2014 година и при откриването на ловния сезон през същата година. Музикантите са свидетелствали, че никой не ги е принуждавал, освен това е ставало дума за почивни дни.

Друго обвинение срещу ген. Шивиков се отнася до това, че той е организирал закупуването на задължителното за униформите на Сухопътни войски червени барети по частен път. В началото на 2015 година тези барети не се предлагали във военните магазини, тъй като производството им било спряно, а без тях униформата не е пълна.

Тогава по указание на ген. Шивиков били намерени фирми, които могат да ги ушият. За да ги закупят, военните са платили с раздадените им от армията средства за униформи. Няма завишени цени, нито някой е бил принуждаван да се сдобие с червена барета по този начин. Така още едно обвинение отпада, общо падналите досега са 6.

През септември предстои ново заседание по друго дело срещу ген. Димитър Шивиков по обвинение, че като е предоставял хора и техника за тържествата на Карлово, Калофер и Клисура, той е отслабил боеспособността на Българската армия.

Делото беше насрочено за днес, но отложено за по-късно. Причината е, че вещото лице, което твърдеше, че ген. Шивиков е трябвало да взема наем от 2 лв. на ден за черпак от полевата кухня, се оказа без диплома за висше образование.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.