• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Българските шофьори също блокираха Кулата, викат оркестър и разпъват скари

Българските шофьори също блокираха Кулата, викат оркестър и разпъват скари

/КРОСС/Български шофьори, чакащи с камионите си на опашката пред блокирания за движение ГКПП - Кулата, се събраха на КПП-то и блокираха трафика, както за товарни, така и за леки коли. Действията им са в отговор на продължаващата вече няколко дни блокада на гръцките земеделци, заради която тираджиите са принудени да висят с дни в колоната, съобщи struma.bg.

Опашката от тирове в българска страна вече е двойна. Образува се и колона от леки автомобили. Преди малко разярени български шофьори не пуснаха към Гърция български джип. Тираджии съобщиха, че трима техни колеги са били съдени в 11 часа днес в Серес за това, че са пробили блокадата и са стигнали до границата. Те са били отведени в сересксия съд.

Според кореспондента на БНТ между хората на Кулата върви и версия затова кое е причинило ескалирането на напрежението на граничния пункт. Това били гръцки полицаи, които обикаляли и вадели от колоните с чакащи тирове тези, които са с гръцки номера. Те им помагали да преминат напред , а за българите не правели нищо.

Към КПП-то продължават да прииждат български шофьори от колоната. Всеки момент се очаква при българските шофьори, блокирали движението, да пристигнат тъпани, зурни и скари. Това е отговора на нашенските тираджии на гърците, които прекарват протестите си край димящите скари.Във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница БЧК отново започва раздаване на храна и вода на българските превозвачи по границата с Гърция. Това каза в ефира председателят на Българския червен кръст Христо Григоров пред "Фокус". Според него напрежението по границата ескалира и нещата излизат извън контрол, а българските шофьори действително бедстват.

„Важното е, че сега трябва да се помогне на шофьорите и ние това ще го направим. Това са над 2000-2500 шофьори и Българският червен кръст не може за един ден да успее да помогне на всички, но от утре тръгваме от границата навътре да помагаме. Имаме връзка с нашите колеги от Червения кръст в Гърция и имаме пълно съдействие от тях. Ако се наложи, а то най-вероятно ще се наложи, заедно с тях ще влезем на гръцка територия да помагаме", каза още Григоров.

Българските камиони са с километри на опашка и трябва да концентрираме усилия си най-вече тук. „Ще говорим с гръцките си колеги и ще ги помолим те също да се включат", уточни Христо Григоров. По думите му, от гръцка страна също има бедстващи шофьори, които са от страни от целия ЕС. Според него загубите от блокадата по границата са за милиони и не е нормално ЕК да бездейства в тази ситуация. „Не е нормално да има такова напрежение между две приятелски, съседни, европейски държави", каза още Григоров.

По-рано днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пък поиска съдействие от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.