• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Проучване установи, че агресията и толерантността на пътя са заразни

Проучване установи, че агресията и толерантността на пътя са заразни

/КРОСС/Един жест на доброта или агресия може да отприщи верига от събития, които да създадат спокойна и по-безопасна или стресова и опасна среда за шофьорите, показва проучване на производителят на гуми "Гудиър" и Лондонското училище по икономика и политически науки. В проучването, което обхваща 9000 водачи от 15 европейски държави, 87% от анкетираните се съгласяват, че внимателното шофиране на един водач може да ги накара да се съобразят с друг шофьор по-късно по време на своето пътуване.

55% от анкетираните си признават, че когато са раздразнени или провокирани от един водач, могат да си го изкарат на друг, по-късно. "Като оставим настрана фактори като климатичните условия или умората, шофьорите около нас създават условия, на които ние реагираме по време на цялото си пътуване", коментира ръководителят на проекта в Лондонското училище по икономика доктор Крис Тенънт.

Според него на пътя водачите често прилагат принципа на реципрочността, която обаче не е пряка - отговорът се проявява към друг шофьор по-късно по време на пътуването ни. Докато другите проучвания на пътната безопасност обръщат най-вече внимание на идентифицирането на проблемните шофьори, които са предразпположени към опасно поведение, това проучване показва необходимостта да се признае, че поведението на някои водачи може да накара другите да шофират по-опасно - дори и ако през останалото време не се считат за проблемни шофьори.

"Пътният етикет е от значение за шофьорите", обяснява Тенънт. Преглеждайки видео материали от взаимодействията между шофьори на пътя, по-голямата част от анкетираните признават, че жестовете на благодарност са важни, като по-малко от 10% отхвърлят подобни твърдения. В интервютата си шофьорите признават, че когато един шофьор пропусне да им каже благодаря, са по-склонни да реагират по-агресивно при следващото си взаимодействие.

Проучването установи цяла гама от антагонистични поведения. В същото време в интервютата си водачите признават, че дори самите те понякога се държат по този начин, обикновено по невнимание, предизвиквайки спирала от негативни реакции.

"Пътят рядко се разглежда като социална среда, особено среда, в която имат място добрите маниери. Всъщност нашето проучване на безопасността показва, че много шофьори разглеждат автомобилите на другите водачи, като анонимни машини, а не като превозни средства с човешко същество вътре", добавя вицепрезидентът на "Гудиър" за леки автомобили за Европа, Близкия Изток и Африка Оливие Русо.

Той призовава водачите да помнят колко силно рефлектира тяхното поведение върху поведението на останалите. "Нашето проучване показва, че агресивното поведение спрямо друг шофьор може да отключи верига от реакции между шофьорите и накрая предизвиква опасна ситуация, дори инцидент по-късно след като провокаторът е продължил. От всички нас зависи да спрем ефекта на вълнението на пътя", добавя Русо.

Експертите посочват, че има много начини, по които един шофьор може да бъде невнимателен - докато дава напътствия, състезавайки се, жестикулирайки и всяка една от тези ситуации може да ескалира, да се засили и да създаде потенциално опасна среда за шофиране. Посочват се и няколкото начина за намаляване на напрежението на пътя - даване на предимство, контакт с очите и вербало изказване на благодарност, когато някой ни е направил място или пък извинение, когато сме попречили на някой.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.