• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Горещ шоколад - най-добрата напитка за студеното време

Горещ шоколад - най-добрата напитка за студеното време

/КРОСС/ Най-добре е горещият шоколад да се консумира натурален и без захар.

Да обгърнеш с длани чаша топла напитка след разточителна зимна разходка е истинска благословия. Изтегнат на дивана с разтоварваща музика или любим филм за фон. През студения сезон топлите напитки са извънредно популярни, като най-предпочитан е горещият шоколад. Дали в планинската хижа, на коледния базар или у дома – шоколад се пие навсякъде. Освен че е вкусен, той има множество положителни ефекти върху тялото. Ето някои от тях:

Горещият шоколад – извор на здраве

В миналото горещият шоколад се е използвал като лекарство за душевни и физически страдания. Неговите ценни фитонутриенти (антиоксиданти) са особено важни за организма. Според изследванията съдържанието им в горещия шоколад е дори по-високо, отколкото в зеления чай и виното.

Освен това топлият шоколад се отразява благоприятно на човешкия мозък. Флавоноидите в какаото увеличават притока на кислород и снабдяването на мозъка с кръв. За по-добра памет се препоръчват две чаши какао дневно. Много е важно да не се добавя захар (или съвсем малко), за да се консумира във възможно най-натурален вид.

 Гарантира добро настроение

Смята се, че горещият шоколад повдига духа. Благотворната напитка помага за преодоляването на стрес, страх и депресия. Освен това той стимулира отделянето на ендорфини - хормони на щастието, които подобряват настроението. Ще се наслаждавате още по-пълноценно на напитката, ако я приемате в компанията на приятели или членове на семейството.

Предпазва от наднормено тегло и повишава устойчивостта на капилярите

Пиенето на горещ шоколад може да ви помогне да свалите някой и друг излишен килограм. Приготвена по специален начин, какаовата напитка е бедна на калории и много вкусна, дори неподсладена. Освен това горещият шоколад е оптимална алтернатива на обичайните десерти или съдържащите захар лакомства. Още по-диетично е, ако вместо краве мляко използвате оризово. То притежава своя собствена сладост и е страхотен растителен заместител.

Съдържащите се в какаото флавоноиди предпазват и от втвърдяване на кръвоносните съдове, поради което играят важна роля за здравето на сърцето. Така се понижава рискът от сърдечно-съдови заболявания и се стабилизира кръвното налягане. Все пак трябва да консумирате  умерени количества - не повече от 2 чаши на ден, за да не прекалявате с приема на скрити мазнини и захари.

И така – напред към кухнята и действайте! Няма да ви навреди, ако от време на време си угаждате и добавяте към горещата напитка малка топка сметана.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.