• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Учени изследваха сърцето на Шопен

Учени изследваха сърцето на Шопен

/КРОСС/Загадките около причините за смъртта на Фредерик Шопен продължават да провокират вниманието на изследователите. Полски медицински специалисти наскоро заявиха, че запазеното сърце на композитора от 19 век показва признаци на туберкулоза, като е възможно тя да бъде придружена от друго белодробно заболяване. Констатацията им се потвърждава и от смъртния акт на музиканта, който напуска този свят на 39-годишна възраст в Париж. Тялото му е положено във френската столица, но сърцето му бе пренесено във Варшава в специална стъкленица, която се съхранява като национална реликва в църквата „Светият Кръст" във Варшава. Полски експерти по криминалистика и генетика започнаха своите проучвания през април тази година, но резултатите им станаха ясни едва сега. Според един от тях- Михал Вит, дори и да е имало белодробно заболяване, се заблязват ясни следи от туберкулоза. Неговият колега Тадеуш Добош пояснява, че сърцето е съхранявано в течност, която се предполага, че е коняк- най-силният алкохол, известен през 1849г., пише classicfm.bg. 

Причините за кончината на Шопен разбуниха духовете в неговата родина по повод разкритията на проф. Войчех Чиши от Медицинския факултет на Университета в Познан. Според неговите изследвания композиторът е починал от кистична фиброза /муковисцидоза/ - заболяване, което е открито едва през 1932г. т.е 83 години след смъртта на Шопен. Версията на Чиши се доказва и от фамилната обремененост на композитора. Оказва се, че две от сестрите му -Емилия /живяла 14 години/ и Лудвика/48 години/- са починали от наследствени белодробни заболявания, а третата- Изабела/70 години/- поради напредналата възраст за тази епоха. Резултатите от изследванията на проф. Чиши попаднаха и на големия екран- в пълнометражната документална лента „Солената целувка" от 2006г. на испанския режисьор Борха Калво Андрада. Вследствие на появата на филма, Министерството на културата на Полша забрани на група изследователи да докажат изложената теза. Въпреки това, френските лекари Гобер и Крувелие, извършили първата аутопсия на Шопен, подкрепят мнението на Чиши, а американските им колеги Куба и Янг публикуваха статия с потвърждение на диагнозата в престижното издание "Chest" още през януари 1998г. Въпреки това, изследванията продължават.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.