• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Нови трамваи тръгнаха по бул. "България", спряха 22 по "Ботевградско шосе"

Нови трамваи тръгнаха по бул. "България", спряха 22 по "Ботевградско шосе"

/КРОСС/Възстановено е движението на трамваите по столичния бул. "България", където вече се движат нови климатизирани мотриси. От днес са спрени трамваитепо линия 22, от гара Подуяне по Ботевградско шосе, където тече ремонт, до Автостанция Изток. В този участък трамваят е заменен от автобус №22. За спирането му обаче гражданите не бяха информирани предварително и тази сутрин се стигна до скандали между изнервени пътници, шофьори на автобуси и ватмани на трамвай 22, който все пак се движи, но с променен маршрут - по линията на 20.

Реконструкцията на релсовия път по бул. "България" - от бул. "Витоша" до трамвайното "ухо" "Борово", започна на 5-и март. Трасето трябваше да бъде пуснато в експлоатация от 1-ви юли, след като срокът бе удължаван два пъти. Заради забавянето строителите ще понесат санкции в размер на 0,5% от стойността на договора за всеки ден забавяне или по около 42 хиляди лева на ден.

С 800 000 лева ще бъде глобен изпълнителят на обекта заради забавянето.

По трасето ще се движат чисто нови трамвайни мотриси, информира заместник-кметът по транспорт Любомир Христов:

Ползите от проекта, като цяло, показват над 4.5 милиона пътника, които могат да бъдат превозени в повече от гледна точка на повишената ефективност на трасето на годишна база. Това означава увеличаване на средната експлоатационна скорост до 19 километра в час по трасето и оттам намаляване на интервала за движение и съответно по-голям брой пътници, които могат да бъдат возени по това протежение на линията. Проекта се изпълнява по Оперативна програма "Регионално развитие". Той се финансира от програмата, съфинансира се от националния бюджет и бюджета на Столичната община и е компонент от интегрирания проект за градски транспорт, който включва доставка на нови тролеи, изграждане на трамвайно трасе. Стойността е 6 милиона и 900 хиляди лева без ДДС.

Във връзка с ремонта на бул. „Ботевградско шосе" от ул. „Летоструй" до Софийски околовръстен път са променени няколко маршрута на градския транспорт. От Центъра за градска мобилност съобщават на сайта си: 

1. От 04:30 часа на 15.07.2014 г. до 24:00 часа на 14.08.2014 г. Ще се променят трамвайни маршрути №№ 22 и 23 и автобусни маршрути №№ 78, 117 и 118, както следва:

1.1. трамвайни маршрути:

- ТМ№ 22 - от ж.к. „Красна поляна по маршрута си до гара „Подуяне", надясно по бул. „Ситняково", бул. „Шипченски проход"до ж.к. „Гео Милев" /трамвайно ухо при Автостанция „Гео Милев"/.

- ТМ № 23 - от ул. „Обиколна"в ж.к. „Дружба 2"до ул. „Искърско шосе".

1.2 . автобусни маршрути:

- А№ 78 - в посока кв. Враждебна от Автостанция „Изток", надясно по бул. „Ботевградско шосе", обратен завой на кръстовището с ул. „Рилска обител", по бул. „Ботевградско шосе" по маршрута си до кв. Враждебна, в посока Централна жп гара, без промяна

- А№ 117- в посока град Бухово от Автостанция „Изток", надясно по бул. „Ботевградско шосе", обратен завой на кръстовището с ул. „Рилска обител", по бул. „Ботевградско шосе" по маршрута си до град Бухово. В посока Автостанция „Изток", без промяна .

- А№ 118- в посока село Желява от Автостанция „Изток", надясно по бул. „Ботевградско шосе", обратен завой на кръстовището с ул. „Рилска обител"по бул. „Ботевградско шосе"по маршрута си до село Желява. В посока Автостанция „Изток", без промяна .

2. Ремонтът ще се извърши на три етапа:

Етап 1 - От 04:30 часа на15.07.2014 до 24:00 часа на 17.07.2014 г.

Разкрива се временна автобусна линия А№ -22ТМ - от Автостанция „Изток", надясно по бул. „Ботевградско шосе", гара „Подуяне", бул. „Мадрид" до Театър София, обратно по ул. „Проф. Милко Бичев", надясно по бул.„Ген. Данаил Николаев", гара „Подуяне", наляво по бул. „Ботевградско шосе", по дясната връзка към Източната тангента, наляво под моста, наляво по лявата пътна връзка, по бул. „Ботевградско шосе", надясно до Автостанция „Изток".

Колите от линията ще спират на всички съществуващи автобусни спирки по маршрута с изключение на спирка с код 2024 «Автостанция Изток»

Етап 2 - От 04:30 часа на18.07.2014 до 24:00 часа на 10.08.2014

Разкрива се пенделна трамвайна линия № 22А - от Младежки театър по маршрута на трамвайна линия № 22 до ул. „Летоструй"/„S" устройство/.

Разкрива се временна спирка с код 6560 Автостанция Изток» на бул. Ботевградско шосе на съществуващия перон

Етап 3 - от 04:30часа на 11.08.2014 до 24:00 часа на 14.08.2014

Разкрива се временна автобусна линия № А-22ТМ - от Автостанция „Изток", надясно по бул. „Ботевградско шосе", гара „Подуяне", бул. „Мадрид" до Театър София, обратно по ул. „Проф. Милко Бичев", надясно по бул. „Ген. Данаил Николаев", гара „Подуяне", наляво по бул. „Ботевградско шосе", по дясната връзка към Източната тангента, наляво под моста, наляво по лявата пътна връзка, по бул. „Ботевградско шосе", надясно до Автостанция „Изток".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.