• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Шотландия получава повече автономия и данъчни правомощия

Шотландия получава повече автономия и данъчни правомощия

/КРОСС/ Големите политически партии във Великобритания се съгласиха да дадат на Шотландия повече правомощия при събирането на данъците и по-широка автономия, съобщава Reuters. Целта на мярката е да привлече разочарованите сепаратисти, които загубиха референдума за независимост преди два месеца.

Новото споразумение, което няма да влезе в сила до парламентарните избори догодина представлява най-голямото делегиране на власт от Уестминстър към Единбург от създаването на шотландския парламент през 1999 година.

В опит да привлекат подкрепа за запазване на съюза още преди референдума през септември, в който шотландските избиратели в крайна сметка отхвърлиха създаването на независима държава, трите най-големи политически партии обещаха да дадат повече правомощия на Шотландия.

Това е стъпка към федерализация на Великобритания, чиято цел е преди всичко да укроти желанието на шотландците за независимост и да увеличи подкрепата за лейбърстите, които загубиха голяма част от подкрепата си в Шотландия с възхода на Шотландската национална партия, пише Reuters.

Споразумението ще доведе до по-силен, отговорен и автономен шотландски парламент, заяви представителят на Камарата на лордовете Робърт Смит. „Това дава на парламента повече инструменти да преследва собствените си идеи и цели, независимо какви са те. Предложенията, заложени в споразумението ще доведат до най-голямото прехвърляне на власт към шотландския парламент ", каза той в реч, произнесена в Единбург.
Споразумението ще даде право на Шотландия да определя данъка върху доходите, както и социалните плащания. Шотландският парламент сам ще определя как се избират членове те му и как се назначават членовете на администрацията.

Единбург ще получава доходите от данъците, които събира, като от тях ще бъдат извадени бюджетните трансфери от Лондон. Парламентът ще има право и да взема заеми, но колко свобода ще има в тази област, все още не е решено.
Премиерът Дейвид Камерън, който след референдума обяви, че проблемът с независимостта на Шотландия е решен за поколение напред каза, че е много доволен от споразумението. „Спазихме обещанието си към Шотландия", каза той.

Шотландската национална партия от своя страна съобщи, че продължава кампанията си за пълна независимост, а предложенията на Лондон не са достатъчни, въпреки че признават правото на Шотландия да иска независимост.

Националистите обявиха, че могат да поискат независимостта си отново, ако британските гласоподаватели решат да напуснат ЕС на референдума за независимост, който ще бъде проведен през 2017 г. в случай, че догодина Камерън бъде преизбран на премиерския пост. Големите политически партии във Великобритания се съгласиха да дадат на Шотландия повече правомощия при събирането на данъците и по-широка автономия, съобщи Reuters. Целта на мярката е да привлече разочарованите сепаратисти, които загубиха референдума за независимост преди два месеца.

Новото споразумение, което няма да влезе в сила до парламентарните избори догодина представлява най-голямото делегиране на власт от Уестминстър към Единбург от създаването на шотландския парламент през 1999 година.

Трите най-големи политически партии обещаха да дадат повече правомощия на Шотландия в опит да привлекат подкрепа за запазване на съюза още преди референдума през септември, в който шотландските избиратели в крайна сметка отхвърлиха създаването на независима държава.

Reuters пише, че това е стъпка към федерализация на Великобритания, чиято цел е преди всичко да укроти желанието на шотландците за независимост и да увеличи подкрепата за лейбърстите, които загубиха голяма част от подкрепата си в Шотландия с възхода на Шотландската национална партия.

Представителят на Камарата на лордовете Робърт Смит заяви, че споразумението ще доведе до по-силен, отговорен и автономен шотландски парламент. „Това дава на парламента повече инструменти да преследва собствените си идеи и цели, независимо какви са те", каза той в реч, произнесена в Единбург. „Предложенията, заложени в споразумението ще доведат до най-голямото прехвърляне на власт към шотландския парламент", добави той.

Споразумението ще даде право на Шотландия да определя данъка върху доходите, както и социалните плащания. Шотландският парламент пък сам ще определя как се избират членове те му и как се назначават членовете на администрацията.

Единбург ще получава доходите от данъците, които събира, като от тях ще бъдат извадени бюджетните трансфери от Лондон. Парламентът ще има право и да взема заеми, но колко свобода ще има в тази област все още не е решено.

Премиерът Дейвид Камерън, който след референдума обяви, че проблемът с независимостта на Шотландия е решен за поколение напред каза, че е много доволен от споразумението. "Спазихме обещанието си към Шотландия", каза той.

Шотландската национална партия от своя страна съобщи, че продължава кампанията си за пълна независимост, а предложенията на Лондон не са достатъчни, въпреки че признават правото на Шотландия да иска независимост.

Националистите обявиха, че могат да поискат независимостта си отново, ако британските гласоподаватели решат да напуснат ЕС на референдума за независимост, който ще бъде проведен през 2017 г. в случай, че догодина Камерън бъде преизбран на премиерския пост.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.