• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Шотландия решава: разделени или единни

Шотландия решава: разделени или единни

/КРОСС/Над 4,3 млн. шотландци решават днес дали да обявят независимост или да останат в Обединеното кралство. Независимо от изхода на допитването, то ще има последици за цяла Европа.

Три изследвания - на ICM, Opinium и Survation, дават разлика от 4% (52 към 48%). Според социологическите данни обаче между 8 и 14% от имащите от около 4.3 милиона души право на глас все още не са решили за кой да гласуват. Точно тези хора ще определят съдбата на Шотландия, твърдят коментатори.

Лидерите на трите водещи политически партии на Великобритания - Дейвид Камерън ( Консервативната партия), Ник Клег (Либерал-демократите) и Ед Милибанд (Лейбъристката) обещаха значително разширяване на правомощията на властите в Шотландия, ако шотландците гласуват против независимост на запланувания за днес референдум.

Авторите на документа призовават шотландците да вземат участие в усилията на партиите за „подобряване управлението на Обединеното кралство през следващите години", отбелязва Би Би Си.

Хората искат промяна. Гласуването против излизане от състава на Великобритания ще e за тяхно добро и безопасност, отбелязват тримата лидери.

Британските лидери смятат, че дори ако шотландците гласуват за запазване на 307-годишния съюз, структурата на Великобритания ще трябва да се промени като се предостави повече власт на Шотландия, което пък може да окаже негативно влияние на Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Междувременно се водят дебати сред британските консерватори дали да отговорят на евентуално решение за отделяне на Шотландия с отлагане на изборите през пролетта на 2015 г. Аргументът им е, че няма да е правилно Шотландия да избира правителство на страна, която иска да напусне.

Според плановете на Алекс Салмънд евентуалната независимост на Шотландия ще бъде обявена през март 2016 г. и тогава шотландските народни представители в парламента в Лондон ще трябва да го напуснат просто, защото местата им няма да съществуват, отбелязва Ройтерс.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Размисъл

Цитат: "Междувременно се водят дебати сред британските консерватори дали да отговорят на евентуално решение за отделяне на Шотландия с отлагане на изборите през пролетта на 2015 г. Аргументът им е, че няма да е правилно Шотландия да избира правителство на страна, която иска да напусне." Въпрос: А ние до кога ще позволяваме на напусналите България, живеещи в Турция и турчеещи се особи да избират управляващите в България???

18.09.2014 10:00:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.