• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Васил Щонов: Приоритет на новото правителство трябва да е „Булгаргаз”

Васил Щонов: Приоритет на новото правителство трябва да е „Булгаргаз”

/КРОСС/ Една от основните заслуги на икономическия екип на служебния кабинет е стабилизирането на сектора на енергетиката. Намаляването на загубата на средства по оперативните програми и разплащанията на задълженията към бизнеса също бяха посочени като едни от успехите на правителството. Това стана ясно от отчета на министрите пред журналисти в Министерския съвет в четвъртък.

Към момента държавната компания "Булгаргаз" е в много тежко финансово състояние, коментира икономическият министър Васил Щонов. "Един от първите приоритети на следващото правителство трябва да е осигуряване на оборотни средства на "Булгаргаз", с които да плаща за доставките на газ на "Газпром", посочи Щонов. По думите му в момента компанията е разплатила средствата за доставките за ноември и търси пари, за да покрие авансовите плащания за количествата за декември. В тази връзка той посочи, че топлофикациите трябва да плащат задълженията си към "Булгаргаз", които сумарно са повече от тези, които НЕК от своя страна дължи на тези дружества.

Щонов също припомни, че натрупаният и текущият дефицит в НЕК към 30 юни 2014 г. е 1.5 млрд. лв., като очакванията са компанията тепърва да генерира годишна загуба от 620 млн. лв. Въпреки тежкото си финансово състояние НЕК е увеличила плащанията си към контрагенти до 60%, което е ръст от 7% спрямо началото на работата на служебния кабинет. Щонов обеща да публикува информация към кои точно компании са правени тези плащания.

Като успех на правителството Щонов посочи и подобряването на управлението на държавните фирми чрез смяната на ръководствата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и АЕЦ "Козлодуй". Причина за тези смени са множество нарушения. Щонов посочи като конкретен пример поръчано от АЕЦ "Козлодуй" оборудване за десетки милиони, което не е влязло в употреба заради лоша организация.
Министърът припомни също, че стартирането на процедурата за удължаване живота на 5 и 6 блок трябва да започне веднага, защото животът на 5 блок изтича през 2017 г., а три години са необходими за получаване на новия лиценз.

Спасени евросредства

Около 78 - 83 млн. евро ще бъдат загубени до края на годината по Програмата за развитие на селските райони, коментира служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев. Той все пак отчете, че заради усилията на правителството загубата няма да е 347 млн. евро, каквито бяха предварителните очаквания. Грудев посочи също, че залежалите около 3 хил. договора във фонд "Земеделие" по оперативните програми са били придвижени в последните три месеца. Друга важна промяна е превръщането на разрешителните за сеч в публично достояние.

Други приоритети

Приоритет по отношение на транспорта за служебното правителство е било подобряването на състоянието на БДЖ, посочи министърът на транспорта Николина Ангелкова. Основната битка обаче е била за включването на магистрала "Хемус" като ключов проект в оперативна програма "Транспорт" за 2014 - 2020 г. В областта на железопътната инфраструктура приоритетни ще са втората фаза на направлението Пловдив - Бургас и Елин Пелин - Ихтиман - Септември. Включен за финансиране е и целият трети метродиаметър, като ще се започне с най-трудната част от бул. "Янко Сакъзов" до жк "Красно село", посочи Ангелкова.

До края на тази година се очаква да бъдат възстановени 700 млн. лв. и по оперативна програма "Околна среда", отчете министърът на околната среда и водите Светлана Жекова. Тя посочи като основен проблем в министерството именно спрените плащания по тази програма.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.